Komosa ryżowa to kolejne po chia superfoods. I rzeczywiście, kiedy czytam listę właściwości dochodzę do wniosku, że powinna być podawana jako lekarstwo na wszelkie bolączki! Jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, mnóstwa witamin i składników mineralnych. Zawiera także saponiny, dzięki którym może wykazywać działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne przeciwwirusowe i immunostymulujące. Ponadto nasiona komosy zawierają wyjątkowo dużą ilość flawonoidów, które mają właściwości antyoksydacyjne.
Komosa ryżowa, inaczej quinoa lub ryż peruwiański, to nie zboże, tylko roślina, która wytwarza bogate w skrobię nasiona, ale ta wiedza w zasadzie nic nie zmienia, bo quinoa jest po prostu pyszna! Stosuję ją często ze względu na delikatny smak (dzięki temu może być bazą do wielu dań) i delikatnie chrupiącą konsystencję. Najczęściej jemy ją w sałatkach, ale tym razem spróbowałam zrobić z niej placuszki z dodatkiem podsmażonej cebulki, czosnku, papryki i jajka. Wyszły tak smaczne, że muszę się podzielić z Wami przepisem!

Kamila

Placki z komosy ryżowej

Czas przygotowania: 45 min.

Porcja dla: 16 szt.

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Placki z komosy ryżowej

Składniki:

  • 1,5 szklanki komosy ryżowej
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryki czerwonej lub zielonej
  • 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

Sposób przyrządzania:

1. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę drobno kroimy, czosnek wyciskamy przez praskę i wrzucamy na patelnię. Smażymy, aż cebula nabierze złotego koloru.
2. Komosę ryżową płuczemy pod bieżącą wodą, wsypujemy do rondelka, zalewamy 3 szklankami wody i gotujemy pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn. (ok. 10 min.). Odstawiamy do wystygnięcia pod przykryciem.
3. Do miski wrzucamy komosę, cebulę, jajka, mąkę i mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną na drobne kawałki paprykę, wsypujemy płatki drożdżowe, sól i pieprz. Mieszamy na gładką masę.
4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Formujemy placuszki o średnicy około 6 cm. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, układamy placki. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 25 min.
5. Podajemy z ulubioną sałatką lub polewamy sosem jogurtowym z czosnkiem.
Smacznego!