Jeśli nie wiecie co zrobić z natką pietruszki lub nie bardzo lubicie jej smak, to polecam, abyście spróbowali tej pasty. Z orzechami włoskimi i czosnkiem smakuje wyśmienicie, a specyficzny smak pietruszki łagodnieje w tym zestawie. Najlepsza z pomidorem :)

Kamila

Pasta z natki pietruszki i orzechów włoskich

Czas przygotowania: 15 min.

Porcja dla: 2 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Pasta z natki pietruszki i orzechów włoskich

Składniki:

  • 1,5 szklanki uprażonych orzechów włoskich
  • pół szklanki wody
  • 1 duży pęczek natki pietruszki lub dwa małe
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy limonki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku

Sposób przyrządzania:

1. Uprażone orzechy wraz czosnkiem, wodą i oliwą wrzucamy do blendera. Miksujemy na gładką masę.
2. Pietruszkę drobno kroimy i dodajemy do masy wraz z sokiem z limonki. Ponownie miksujemy.
3. Pastę solimy do smaku i wkładamy do słoiczka lub spożywamy od razu z ulubionym pieczywem.

Na zdrowie :)