Jeśli nie wiecie co zrobić z natką pietruszki lub nie bardzo lubicie jej smak, to polecam, abyście spróbowali tej pasty. Z orzechami włoskimi i czosnkiem smakuje wyśmienicie, a specyficzny smak pietruszki łagodnieje w tym zestawie. Najlepsza z pomidorem :)
Kamila
Czas przygotowania: 15 min.
Porcja dla: 2 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1,5 szklanki uprażonych orzechów włoskich
- pół szklanki wody
- 1 duży pęczek natki pietruszki lub dwa małe
- 1 ząbek czosnku
- sok z połowy limonki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku
Sposób przyrządzania:
1. Uprażone orzechy wraz czosnkiem, wodą i oliwą wrzucamy do blendera. Miksujemy na gładką masę.
2. Pietruszkę drobno kroimy i dodajemy do masy wraz z sokiem z limonki. Ponownie miksujemy.
3. Pastę solimy do smaku i wkładamy do słoiczka lub spożywamy od razu z ulubionym pieczywem.
Na zdrowie :)