Ponieważ jestem fanką jajek, to sałatki z jajkiem serwuję dość regularnie. Dobrze pasują na śniadanie, do pieczywa, jak i na wielkanocny stół. Taka bomba witaminowa i kolorystyczna poprawi humor i nasyci zmysły ;) Można robić dowolne kompozycje, stosując składniki, które akurat mamy w lodówce.

Kamila

Sałatka z jajkiem sadzonym, brokułem i rzodkiewką

Czas przygotowania: 20 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Sałatka z jajkiem sadzonym, brokułem i rzodkiewką

Składniki:

  • 2 garście szpinaku baby
  • 5 rzodkiewek
  • 1/2 ogórka szklarniowego
  • 5-6 różyczek brokuła
  • garść ulubionych kiełków
  • 2 jajka ugotowane na twardo

na sos:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z połowy cytryny
  • ząbek czosnku

Sposób przyrządzania:

1. Umyty szpinak kładziemy na talerzu, dodajemy pokrojoną w plastry rzodkiewkę, ogórka oraz rozdrobnione różyczki brokuła (możemy go sparzyć wrzątkiem).
2. Delikatnie mieszamy. Jajka obieramy ze skorupki, kroimy w grube plastry lub ćwiartki i kładziemy na sałatce. Całość posypujemy kiełkami.
3. W miseczce robimy sos. Czosnek wyciskamy przez praskę, dodajemy wszystkie składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji.
4. Gotową sałatkę polewamy sosem i podajemy.

Idealnie pasuje na Wielkanocne Śniadanie !