Ponieważ jestem fanką jajek, to sałatki z jajkiem serwuję dość regularnie. Dobrze pasują na śniadanie, do pieczywa, jak i na wielkanocny stół. Taka bomba witaminowa i kolorystyczna poprawi humor i nasyci zmysły ;) Można robić dowolne kompozycje, stosując składniki, które akurat mamy w lodówce.
Kamila
Czas przygotowania: 20 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 2 garście szpinaku baby
- 5 rzodkiewek
- 1/2 ogórka szklarniowego
- 5-6 różyczek brokuła
- garść ulubionych kiełków
- 2 jajka ugotowane na twardo
na sos:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka miodu
- sok z połowy cytryny
- ząbek czosnku
Sposób przyrządzania:
1. Umyty szpinak kładziemy na talerzu, dodajemy pokrojoną w plastry rzodkiewkę, ogórka oraz rozdrobnione różyczki brokuła (możemy go sparzyć wrzątkiem).
2. Delikatnie mieszamy. Jajka obieramy ze skorupki, kroimy w grube plastry lub ćwiartki i kładziemy na sałatce. Całość posypujemy kiełkami.
3. W miseczce robimy sos. Czosnek wyciskamy przez praskę, dodajemy wszystkie składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji.
4. Gotową sałatkę polewamy sosem i podajemy.
Idealnie pasuje na Wielkanocne Śniadanie !