Sałatka z arbuza najlepiej smakuje latem, gdy jest upalnie. My z Marysią zajadamy się nią wtedy każdego dnia. Jest pożywna, słodko-słono-kwaśna. Łatwa do zrobienia. Idealna na śniadanie, deser czy jako przekąska na letnie party.

Kamila

Sałatka z arbuzem, fetą i borówkami

Czas przygotowania: 15 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Sałatka z arbuzem, fetą i borówkami

Składniki:

  • 1/2 arbuza
  • 1/2 szklanki uprażonych orzeszków ziemnych bez soli
  • 150 g serka typu feta
  • 1/2 szklanki borówek amerykańskich
  • listki mięty

na sos:

  • 1 limonka
  • 4 łyżki syropu klonowego lub miodu

Sposób przyrządzania:

1. Arbuza obieramy ze skórki, kroimy w kawałki, przekładamy do miski.
2. Umyte borówki i orzechy wrzucamy do arbuza i delikatnie mieszamy.
3. W kubeczku robimy sos mieszając ze sobą sok z limonki z syropem klonowym.
4. Polewamy sosem sałatkę i dekorujemy listkami mięty.

Sałatkę przed podaniem należy włożyć na 15 min. do lodówki.