Sałatka z arbuza najlepiej smakuje latem, gdy jest upalnie. My z Marysią zajadamy się nią wtedy każdego dnia. Jest pożywna, słodko-słono-kwaśna. Łatwa do zrobienia. Idealna na śniadanie, deser czy jako przekąska na letnie party.
Kamila
Czas przygotowania: 15 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1/2 arbuza
- 1/2 szklanki uprażonych orzeszków ziemnych bez soli
- 150 g serka typu feta
- 1/2 szklanki borówek amerykańskich
- listki mięty
na sos:
- 1 limonka
- 4 łyżki syropu klonowego lub miodu
Sposób przyrządzania:
1. Arbuza obieramy ze skórki, kroimy w kawałki, przekładamy do miski.
2. Umyte borówki i orzechy wrzucamy do arbuza i delikatnie mieszamy.
3. W kubeczku robimy sos mieszając ze sobą sok z limonki z syropem klonowym.
4. Polewamy sosem sałatkę i dekorujemy listkami mięty.
Sałatkę przed podaniem należy włożyć na 15 min. do lodówki.