Absolutnie dobre - Sałatka z pomidorami, winogronami i gorgonzolą

Czas przygotowania: 15 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Sałatka z pomidorami, winogronami i gorgonzolą

Chyba to już ten czas, kiedy rośnie zapotrzebowanie na świeże sałatki. Wtedy w mojej lodówce zielone zajmuje co najmniej dwie szuflady, a kreatywność w mieszaniu składników nie ma końca. I można sobie przygotować sałatkę z wielu składników, ale taka z kilku też jest pyszna. To zdrowa propozycja na śniadanie, dodatek do obiadu lub na kolację.

Kamila

Składniki:

  • 2 garście mieszanki sałat
  • 8 pomidorków truskawkowych lub innych
  • 10 kulek winogron bezpestkowych
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 100 g sera gorgonzola lub Lazur
  • 2 łyżki prażonego słonecznika

na sos:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 szczypty soli

Sposób przyrządzania:

1. Na talerz rozkładamy mieszankę sałat, umyte i przekrojone na pół pomidorki, winogrona.
2. Szczypior i ser drobno kroimy i dorzucamy do sałatki. Posypujemy po wierzchu słonecznikiem.
3. W miseczce mieszamy ze sobą składniki na sos. Polewamy sałatkę i lekko mieszamy.

Smacznego! :)