
Czas przygotowania: 15 min.
Porcja dla: 3 osób
Stopień trudności: Łatwe
Sałatka z pomidorami, winogronami i gorgonzolą
Sałatka z pomidorami, winogronami i gorgonzolą
Chyba to już ten czas, kiedy rośnie zapotrzebowanie na świeże sałatki. Wtedy w mojej lodówce zielone zajmuje co najmniej dwie szuflady, a kreatywność w mieszaniu składników nie ma końca. I można sobie przygotować sałatkę z wielu składników, ale taka z kilku też jest pyszna. To zdrowa propozycja na śniadanie, dodatek do obiadu lub na kolację.
Kamila
Składniki:
- 2 garście mieszanki sałat
- 8 pomidorków truskawkowych lub innych
- 10 kulek winogron bezpestkowych
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 100 g sera gorgonzola lub Lazur
- 2 łyżki prażonego słonecznika
na sos:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 2 szczypty soli
Sposób przyrządzania:
1. Na talerz rozkładamy mieszankę sałat, umyte i przekrojone na pół pomidorki, winogrona.
2. Szczypior i ser drobno kroimy i dorzucamy do sałatki. Posypujemy po wierzchu słonecznikiem.
3. W miseczce mieszamy ze sobą składniki na sos. Polewamy sałatkę i lekko mieszamy.
Smacznego! :)