Sałatka z awocado i jajkiem

Czas przygotowania: 20 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Sałatka z awokado i jajkiem

Składniki:

  • garść rucoli
  • 5 liści sałaty
  • 1 awokado
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 10 czarnych oliwek

na sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1/2 łyżeczki miodu

Sposób przyrządzenia:

1. Do miseczki wlewamy oliwę, wyciskamy czosnek i dodajemy resztę składników. Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy na bok.
2. Sałatę i rukolę myjemy i osuszamy. Rozkładamy na talerzu.
3. Dodajemy pokrojone w plastry, lub kostkę awocado, ogórka oraz oliwki.
4. Dodajemy jajka pokrojone w ćwiartki.
5. Całość polewamy obficie sosem.