
Czas przygotowania: 20 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Sałatka z awokado i jajkiem
Sałatka z awokado i jajkiem
Składniki:
- garść rucoli
- 5 liści sałaty
- 1 awokado
- 2 ugotowane na twardo jajka
- 1 ogórek sałatkowy
- 10 czarnych oliwek
na sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1/2 łyżeczki miodu
Sposób przyrządzenia:
1. Do miseczki wlewamy oliwę, wyciskamy czosnek i dodajemy resztę składników. Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy na bok.
2. Sałatę i rukolę myjemy i osuszamy. Rozkładamy na talerzu.
3. Dodajemy pokrojone w plastry, lub kostkę awocado, ogórka oraz oliwki.
4. Dodajemy jajka pokrojone w ćwiartki.
5. Całość polewamy obficie sosem.