Mazurek z krówkami

Czas przygotowania: 30 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Mazurek z krówkami

Składniki:

Proporcje na tortownicę ok 24 cm średnicy
Spód:

  • 200 g ciastek maślanych lub owsianych
  • 100 g oleju kokosowego/ masła

Wierzch:

  • kwaśny dżem np. z porzeczek lub jeżyn
  • 1/2 kg krówek
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
    uprażone płatki migdałów lub inne ulubione bakalie

Sposób przyrządzania:

1. Ciastka rozkruszyć w malakserze na piasek. Olej rozpuścić. Dodać do ciastek i wymieszać.
2. Wyłożyć masę na spod tortownicy i docisnąć do dna np. szklanką. Wstawić do lodówki niech stężeje.
3. Następnie wyłożyć warstwę dżemu.
4. Krówki odwinąć z papierków, wrzucić do rondelka z masłem/margaryną rozpuścić na małym ogniu.
5. Wylać masę krówkową i posypać płatkami migdałów. Odstawić żeby ciasto ostygło i stężało.