Czas przygotowania: 30 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
Proporcje na tortownicę ok 24 cm średnicy
Spód:
- 200 g ciastek maślanych lub owsianych
- 100 g oleju kokosowego/ masła
Wierzch:
- kwaśny dżem np. z porzeczek lub jeżyn
- 1/2 kg krówek
- 1/2 kostki masła lub margaryny
uprażone płatki migdałów lub inne ulubione bakalie
Sposób przyrządzania:
1. Ciastka rozkruszyć w malakserze na piasek. Olej rozpuścić. Dodać do ciastek i wymieszać.
2. Wyłożyć masę na spod tortownicy i docisnąć do dna np. szklanką. Wstawić do lodówki niech stężeje.
3. Następnie wyłożyć warstwę dżemu.
4. Krówki odwinąć z papierków, wrzucić do rondelka z masłem/margaryną rozpuścić na małym ogniu.
5. Wylać masę krówkową i posypać płatkami migdałów. Odstawić żeby ciasto ostygło i stężało.