Project Description

Quiche z figą i szynką parmeńską

Czas przygotowania: 80 min.

Porcja dla: 4 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Średnie

Quiche z figą i szynką parmeńską

Składniki:

ciasto:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego
  • 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli
  • szczypta drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnego kefiru lub śmietany

farsz:

  • 3 jajka
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • 2 serki kozie śniadaniowe w kubeczkach
  • 3 świeże figi
  • 3 plastry szynki parmeńskiej
  • 1/2 łyżeczki tymianku

Sposób przyrządzania:

1. Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło pokrojone w kostkę lub siekamy nożem, dodajemy jajka oraz resztę składników i szybko zagniatamy.
3. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na 30 min. do lodówki.
4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC, przygotowujemy foremki na tartę, smarujemy tłuszczem.
5. W tzw. międzyczasie przygotowujemy farsz.
6. Do głębokiego naczynia wbijamy jajka, ubijamy je lekko trzepaczką, dodajemy śmietanę, mieszamy. Następnie wrzucamy serki. Całość mieszamy, odstawiamy.
7. Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na grubość 5 mm (około) i przekładamy do wcześniej przygotowanej formy. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 30 min., aż ciasto się lekko zarumieni.
8. Wyjmujemy ciasto, czekamy aż lekko przestygnie i wlewamy masę z jajek i sera.
9. Figi kroimy w plastry a szynkę w paski. Nakładamy na masę tak jak chcemy 🙂 Posypujemy tymiankiem.
10. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180ºC na kolejne 35 min.