Żurek, Żur (żurek, zakwaszona zupa mączna) – zupa przyrządzana na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej mająca charakterystyczny kwaśny smak. Specjalność regionalnej kuchni polskiej, białoruskiej (жур, кісяліца), czeskiej i słowackiej oraz innych Słowian północnych. Bywa zabielana mlekiem albo śmietaną (żur postny), lub przygotowana w połączeniu z wywarem z kości i jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów. Albo też gotowana z kiełbasą, wędzonym boczkiem wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym; również na wywarze pozostałym po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy.
Nazwa żur pochodzi od dawnego niemieckiego wyrazu sūr, dziś sauer – kwaśny, (s)kisły. W Czechach zupa ta jest znana pod nazwą kyselo (czeskie słowo kyselý – kwaśny).
Czas przygotowania: 20 min.
Porcja dla: 4 osób
Danie wegetariańskie: Nie
Stopień trudności: Łatwe
Składniki na zakwas:
- kromka razowego chleba
- 100g mąki razowej
- 0,5 l przegotowanej wody
- 3 – 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 – 4 liście laurowe
- 2 – 3 ząbki czosnku nieobrane
- około 8 -10 ziaren pieprzu
- majeranek około 1 łyżeczki
- 3 -4 grzyby suszone
Sposób przyrządzania zakwasu:
1. Mąkę, chleb zalewamy wodą.
2. Dodajemy przyprawy, rozgnieciony czosnek i grzyby.
3. Mieszamy wszystko, zakrywamy ściereczką i odstawiamy na 2-3 dni w temperaturze pokojowej.
4. Zakwas powinien wystarczyć na 2-3,5 litra żurku.
Składniki:
- 3 litry wody
- 50 g suszonych grzybów (podgrzybki lub borowiki)
- pęczek włoszczyzny (seler, pietruszka, marchew, por)
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 150 g wędzonego, nietłustego boczku lub ogonówki
- 2 cebule
- 0,5 l zakwasu na żurek
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- majeranek
Sposób przyrządzania:
1. Do gotującej wody wrzucamy: seler, pietruszkę oraz por w dużych kawałkach (jak do rosołu).
2. W rondelku gotujemy grzyby około 30-40 minut pod przykryciem.,
3. W tym czasie obraną marchewkę ścieramy na dużych oczkach i podsmażamy na patelni wraz z drobno pokrojoną cebulą, boczkiem lub ogonówką.
4. Dodajemy do żurku i gotujemy dalej na małym ogniu przez 10 minut.
5. Ugotowane grzyby wyciągamy z wody, kroimy na paski i wrzucamy do zupy, wlewamy też trochę wywaru pozostałego z gotowanych grzybów.
6. Wlewamy zakwas, dodajemy wyciśnięty czosnek, majeranek, pieprz i sól do smaku.
7. Gotujemy jeszcze 10 min.
8. Przelewamy do miseczek, dodajemy jajko, chrzan oraz śmietanę.
Zupa gotowa!