Czas przygotowania: 60 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy
- 2 średnie marchewki
- kawałek selera korzeniowego
- 1 średnia cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- olej rzepakowy
- 2-3 jajka
- 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
- sól
- pieprz
- curry
- szczypta chili
- papryka słodka
- opcjonalnie sos sojowy
Sposób przyrządzania:
1. Gotujemy soczewicę mieszając od czasu do czasu, aż rozpadnie się na papkę. Odstawiamy do ostygnięcia.
2. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach i powoli smażymy na oliwie z cebulą pokrojoną w kostkę. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek, mielony kumin i chili, które też powinny chwilę podsmażyć się na patelni z warzywami.
3. Rozpadające się warzywa mieszamy z purée z soczewicy, solą i pieprzem.
4. Dodajemy jajka. Całość mieszamy.
Przed pieczeniem konsystencja pasztetu jest rzadka, przypomina masę na placki ziemniaczane.
5. Formę keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy mąką lub tartą bułką .
6. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Po wlaniu masy należy blaszką postukać, by uleciały bąbelki powietrza. Pieczemy około 30 min.
7. Kroimy dopiero gdy pasztet ostygnie.