To oczywiste, że lubię zupy. Pod każdą postacią, i takie, w których pływa dużo warzyw i te zmiksowane na gładki krem. No i takie, które szybko się robi ;)
A ta akurat jest bardzo łatwa do zrobienia, ciekawa w smaku i w kolorze. Polecam spróbować z jajkiem na twardo, grzanką z razowego chleba oraz łyżką kwaśnej śmietany!

Kamila

Absolutnie dobre - Krem ze szpinaku

Czas przygotowania: 40 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Krem ze szpinaku

Składniki:

  • 5 średnich ziemniaków
  • 500g świeżego szpinaku lub 2 op. mrożonego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:

1. W garnku rozpuszczamy masło z oliwą, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek.
2. Gdy cebula się zeszkli, dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy przez chwilę. Dodajemy umyty szpinak i chwilę dusimy, często mieszając.
3. Dolewamy bulion i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy z ognia.
4. Miksujemy blenderem na gładki krem.
5. Solimy i pieprzymy do smaku.

Podajemy z jajkiem i grzanką z dodatkiem śmietany.