To oczywiste, że lubię zupy. Pod każdą postacią, i takie, w których pływa dużo warzyw i te zmiksowane na gładki krem. No i takie, które szybko się robi ;)
A ta akurat jest bardzo łatwa do zrobienia, ciekawa w smaku i w kolorze. Polecam spróbować z jajkiem na twardo, grzanką z razowego chleba oraz łyżką kwaśnej śmietany!
Kamila

Czas przygotowania: 40 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Krem ze szpinaku
Krem ze szpinaku
Składniki:
- 5 średnich ziemniaków
- 500g świeżego szpinaku lub 2 op. mrożonego
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 l bulionu
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połowy cytryny
- 3 jajka ugotowane na twardo
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzania:
1. W garnku rozpuszczamy masło z oliwą, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek.
2. Gdy cebula się zeszkli, dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy przez chwilę. Dodajemy umyty szpinak i chwilę dusimy, często mieszając.
3. Dolewamy bulion i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy z ognia.
4. Miksujemy blenderem na gładki krem.
5. Solimy i pieprzymy do smaku.
Podajemy z jajkiem i grzanką z dodatkiem śmietany.