Różne wersje tego samego ryżu, to jest to co lubimy najbardziej! Włoski ryż o zaokrąglonych ziarnach nadaje się najlepiej. Doskonale będzie pasował ryż Arborio, ryż Vialone Nano, Carnaroli lub Originario. Jego ziarna są kleiste, co jest podstawą dobrego risotto. Taki ryż można przygotować praktycznie z każdym składnikiem. To szybkie danie jednogarnkowe, które wszystkim posmakuje. My proponujemy risotto z dynią, bo akurat mamy na nie sezon :)
Kamila
Czas przygotowania: 45 min.
Porcja dla: 4 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 1/2 szklanki ryżu Arborio
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 kg dyni
- 1 łyżka masła
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 1 litr bulionu
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sok z 1 cytryny
- pieprz
- natka pietruszki do posypania
Sposób przyrządzania:
1. Obieramy dynię, oczyszczamy z pestek i kroimy na małe kawałki.
2. W rondlu rozgrzewamy masło i olej. Wsypujemy ryż i lekko podsmażamy około 1 minuty. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Mieszamy i smażymy, aż cebula się zeszkli.
3. Dodajemy dynię, czosnek, mieszamy i wlewamy trochę bulionu, tak aby zakrył ryż i warzywa. Gotujemy na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Ponownie dolewamy trochę bulionu i gotujemy, aż ryż wchłonie płyn.
4. Dodajemy sos sojowy, płatki drożdżowe, parmezan oraz sok z cytryny. Mieszamy i dolewamy resztę bulionu. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu, do momentu kiedy ryż będzie kleisty i wchłonie cały płyn. Około 25 min.
Podajemy na ciepło, posypane natką pietruszki.
Smacznego :)