Ta zupa przywędrowała do nas z samego Hua Hin w Tajlandii. A wszystko za sprawą małżeństwa – Eweliny i Pook’a, naszych przyjaciół, którzy w ramach spotkania towarzyskiego postanowili coś upichcić. Powiem szczerze, że nie spodziewałam się tak bogatego smaku, w tak prosto przyrządzonej zupie z dodatkiem włoszczyzny na bazie mleka kokosowego. Dopełnieniem są liście bazylii tajskiej, która ma aromat anyżu oraz liści limonki. Cudownie orientalny smak. Zupa wg. przepisu Pook’a wyszła bardzo ostra, w przepisie jest trochę łagodniejsza ;).
Warto spróbować! Na naszym stole gości często.

Kamila

Zupa z zielonym curry i kurczakiem

Czas przygotowania: 60 min.

Porcja dla: 4 osób

Danie wegetariańskie: Nie

Stopień trudności: Średnie

Zupa z zielonym curry i kurczakiem

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 5 ziemniaków
  • kawałek pora
  • pół bakłażana
  • 2 tajskie bakłażany
  • pół papryki czerwonej
  • 5 suszonych liści limonki Kaffir
  • 1/2 opakowania 50g zielonego curry
  • 1 litr mleka kokosowego
  • 2 l wody
  • sól do smaku
  • garść świeżej tajskiej bazylii
  • ugotowany ryż jaśminowy

Sposób przyrządzania:

1. Bakłażana i tajskiego bakłażana, kroimy na pół i wrzucamy do miski z soloną wodą (moczymy żeby warzywo nie zmieniło koloru).
2. Wstawiamy w garnku wodę do zagotowania. Jak zacznie się lekko gotować to dodajemy kurczaka pokrojonego w kawałki. Gotujemy.
3. W tzw. międzyczasie obieramy warzywa i kroimy w plastry lub kostki.
4. Kiedy kurczak jest podgotowany dodajemy mleko kokosowe i zagotowujemy. Mieszamy.
5. Dodajemy pastę curry i mieszamy.
6. Teraz dodajemy wszystkie warzywa i całość gotujemy na wolnym ogniu.
7. Gdy warzywa zmiękną dodajemy liście limonki. Mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Odstawiamy na bok.
8. Czekamy, aż zupa lekko ostygnie i dorzucamy listki bazylii.
9. Zupę przelewamy do miseczek, podajemy z ryżem jaśminowym.