Zupa cebulowa

Czas przygotowania: 50 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Zupa cebulowa

Składniki:

  • 5 średnich cebul
  • 3 łyżki masła i łyżka oleju
  • łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szkl wina białego
  • 1,5 litr bulionu mięsnego lub warzywnego
  • sól
  • pieprz do smaku
  • kilka kromek ciemnego chleba
  • 15 dkg ostrego sera żółtego startego

Sposób przyrządzania:

1. Cebulę kroimy w piórka lub kostkę.
2. W garnku roztapiamy masło wraz z olejem i dodajemy cebulę oraz cukier.
3. Smażymy na małym ogniu około 20 min., aż cebula się zeszkli. Często mieszamy, żeby się nie przypaliła. Powinna mieć mleczny, przeźroczysty kolor.
4. Dodajemy wino, mieszamy i czekamy, aż wyparuje.
5. Wsypujemy tymianek.
6. Całość zalewamy bulionem i gotujemy jeszcze około 20 min.
7. Doprawiamy solą i pieprzem.
8. Z chleba i sera przygotowujemy grzanki.
9. Zupę przelewamy do miseczek i dekorujemy kromką z chleba razowego.