Czas przygotowania: 45 min.
Porcja dla: 4 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 13 młodych marchewek
- 4 średnie młode ziemniaki
- 1 por biała część
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1l. bulionu warzywnego lub drobiowego
- 100 ml. śmietanki 30%
- łyżeczka papryki słodkiej
- sól
- pieprz do smaku
- kiełki z rzodkiewki
Sposób przyrządzania:
1. Warzywa obieramy.
2. W garnku roztapiamy masło wraz z olejem. Wrzucamy pokrojoną cebulę oraz czosnek, chwile smażymy (ok. 2 min).
3. Dodajemy pokrojony por i smażymy, aż warzywa się zeszklą.
4. Marchewkę kroimy w grubsze plastry, ziemniaki na kawałki, wrzucamy do duszonej cebuli i smażymy na małym ogni około 10 min., od czasu do czasu mieszając
5. Wlewamy bulion i gotujemy 30 min, aż warzywa zmiękną.
6. Wyłączamy kuchenkę. Całość blendujemy na gładką gęstą masę.
7. Dodajemy śmietankę, paprykę, sól i pieprz do smaku. Mieszamy.
8. Przelewamy do talerzy, dekorujemy dużą ilością kiełków.