Zupa krem z marchewki z kiełkami

Czas przygotowania: 45 min.

Porcja dla: 4 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Zupa krem z marchewki z kiełkami

Składniki:

  • 13 młodych marchewek
  • 4 średnie młode ziemniaki
  • 1 por biała część
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1l. bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 100 ml. śmietanki 30%
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz do smaku
  • kiełki z rzodkiewki

Sposób przyrządzania:

1. Warzywa obieramy.
2. W garnku roztapiamy masło wraz z olejem. Wrzucamy pokrojoną cebulę oraz czosnek, chwile smażymy (ok. 2 min).
3. Dodajemy pokrojony por i smażymy, aż warzywa się zeszklą.
4. Marchewkę kroimy w grubsze plastry, ziemniaki na kawałki, wrzucamy do duszonej cebuli i smażymy na małym ogni około 10 min., od czasu do czasu mieszając
5. Wlewamy bulion i gotujemy 30 min, aż warzywa zmiękną.
6. Wyłączamy kuchenkę. Całość blendujemy na gładką gęstą masę.
7. Dodajemy śmietankę, paprykę, sól i pieprz do smaku. Mieszamy.
8. Przelewamy do talerzy, dekorujemy dużą ilością kiełków.