Czas przygotowania: 60 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 brokuł
- 2 jajka
- 1 łyżka masła orzechowego bez soli
- 2 łyżki drobno startego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzania:
1. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 °C.
2. Brokuła dzielimy na małe kawałki i partiami wrzucamy do rozdrabniacza z kielichem i nożem.
3. Miksujemy na piasek i przesypujemy do miski.
4. Do brokuła dodajemy jajka, masło orzechowe, parmezan oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Solimy i pieprzymy. Mieszamy na jednolitą masę.
5. Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
6. Z masy brokułowej formujemy małe okrągłe placuszki o średnicy około 8 cm, układamy na blachę i lekko przyciskamy dłonią.
7. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 min. aż do zarumienienia.
8. Przygotowujemy dip. Jogurt przelewamy do miseczki, dodajemy przetarty czosnek, sól i pieprz. Mieszamy.
Gotowe!
Można jeść same z różnymi dipami, lub jako dodatek do zup.