Bądźmy szczerzy – nazwa barszcz ukraiński jest czysto umowna! Ale to chyba ze wszystkimi potrawami tradycyjnymi jest tak, że w każdym domu oznacza to trochę co innego. U nas w domu jest to zupa nietłusta. Owszem jest przygotowywana na drobiowym najczęściej lub mieszanym rosole, ale syci raczej wielką ilością warzyw! Oczywiście buraków, włoszczyzny, kapusty, ale i sporą dawką fasoli! Ta mieszanka sprawia, że barszcz ukraiński może śmiało zastąpić cały obiad! No przynajmniej ja tak mam ;-)
Marysia
Czas przygotowania: 60 min.
Porcja dla: 5-6 osób
Danie wegetariańskie: Nie
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- włoszczyzna: 3 marchewki, duży seler, duży por, ze dwie pietruszki
- mała włoska kapusta (lub inna biała, jak pekińska)
- 1/2 kg buraków
- 40 dkg białej fasoli (wcześniej namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości) lub 1 puszka fasoli
- 2-3 litry bulionu drobiowego
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/2 soku z cytryny
- sól
- 4 kuleczki ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- pieprz czarny
Sposób przyrządzania:
1. Włoszczyznę myjemy, kroimy w kostkę, i wrzucamy do gotującego się bulionu.
2. Dodajemy przyprawy.
3. Siekamy kapustę i dodajemy do zupy.
4. Jak warzywa już nieco zmiękną (około 20-30 min.) dodajemy pokrojonego pora
i dalej gotujemy na małym ogniu.
5. Buraki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach (korzystamy z surowych buraków, bo to sprawia, że smak jest pełniejszy, a starte na tarce i tak szybko się ugotują). Dodajemy do zupy.
6. Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek.
7. Jeżeli zupa jest za gęsta to dodajemy trochę wody.
8. Gotujemy aż warzywa zmiękną, ale uważamy też żeby ich nie rozgotować.
9. Pod koniec sprawdzamy czy nie należy jej jeszcze dosolić.
10. Zakwaszamy sokiem z połowy cytryny.