Galaretka to świetny pomysł. Ta jest nieco inna, bardziej „treściwa”. Gęsta, bo przygotowana ze zmiksowanych owoców z sokiem. Warto jej spróbować, ma ciekawy smak i inną konsystencję niż tradycyjna galaretka. Do tego wygląda zachęcająco i owoce możemy wrzucać takie, jakie mamy pod ręką ;).
Koniecznie z wiórkami z pomarańczy lub limonki!

Kamila

Galaretka z banana i pomarańczy

Czas przygotowania: 75 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Galaretka z banana i pomarańczy

Składniki:

  • 2 obrane banany
  • 2 obrane pomarańcze plus skórka z jednej pomarańczy
  • 200 ml. soku pomarańczowego
  • 2,5 łyżeczki agar-agar
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany do ozdoby

Sposób przyrządzania:

1. Banany i pomarańcze miksujemy z sokiem pomarańczowym i wlewamy do rondelka.
2. Wsypujemy agar-agar i mieszamy trzepaczką do rozpuszczenia.
3. Gotujemy aż do wrzenia i przelewamy do salaterek (u nas 3 szt.)
4. Czekamy aż wystygnie i wstawiamy do lodówki aż galaretka się zetnie.
5. Możemy podawać ze śmietaną obficie posypaną wiórkami ze skórki pomarańczowej.