Galaretka to świetny pomysł. Ta jest nieco inna, bardziej „treściwa”. Gęsta, bo przygotowana ze zmiksowanych owoców z sokiem. Warto jej spróbować, ma ciekawy smak i inną konsystencję niż tradycyjna galaretka. Do tego wygląda zachęcająco i owoce możemy wrzucać takie, jakie mamy pod ręką ;).
Koniecznie z wiórkami z pomarańczy lub limonki!
Kamila
Czas przygotowania: 75 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 2 obrane banany
- 2 obrane pomarańcze plus skórka z jednej pomarańczy
- 200 ml. soku pomarańczowego
- 2,5 łyżeczki agar-agar
- 2 łyżki kwaśnej śmietany do ozdoby
Sposób przyrządzania:
1. Banany i pomarańcze miksujemy z sokiem pomarańczowym i wlewamy do rondelka.
2. Wsypujemy agar-agar i mieszamy trzepaczką do rozpuszczenia.
3. Gotujemy aż do wrzenia i przelewamy do salaterek (u nas 3 szt.)
4. Czekamy aż wystygnie i wstawiamy do lodówki aż galaretka się zetnie.
5. Możemy podawać ze śmietaną obficie posypaną wiórkami ze skórki pomarańczowej.