Takie zupy to ja lubię! Słodko – ostre, kremowe. A jaki kolor ! Od razu pobudza do działania :).
W moim domu często robie takie zupy. Ta z batatów ma ciekawy smak, przez połączenie słodkich ziemniaków z mlekiem kokosowym i dużą ilością przypraw.
Fajnie ją zjeść, gdy za oknem szaro albo zimno. Polecam na obiad lub kolację.
Kamila
Czas przygotowania: 60 min.
Porcja dla: 4 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 cm imbiru
- 3 bataty
- 2 puszki pomidorów
- 300 ml mleka kokosowego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej
- 1 łyżeczka curry
- 1/5 litra bulionu warzywnego
- sok z połówki cytryny
- sól do smaku
- granat lub kolendra do posypania
Sposób przyrządzania:
1. W średnim garnku roztapiamy olej kokosowy.
Cebule drobno kroimy, a czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do oleju. Całość smażymy 2 min.
2. Dodajemy przyprawy: drobno pokrojony imbir, curry, trawę cytrynową, papryczkę.
Mieszamy i smażymy kolejne 2 min. aż cebula się zeszkli.
3. Bataty obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i przez chwile smażymy z cebulą.
4. Dodajemy pomidory z puszki i mieszamy.
5. Zalewamy całość bulionem, mieszamy i gotujemy aż bataty zmiękną.
6. Odstawiamy z ognia i całość blendujemy na gładką masę.
Dodajemy mleczko kokosowe i sok z cytryny. Przyprawiamy solą. Mieszamy.
Podajemy w miseczkach obficie posypując owocami granatu lub natką kolendry.