Takie zupy to ja lubię! Słodko – ostre, kremowe. A jaki kolor ! Od razu pobudza do działania :).
W moim domu często robie takie zupy. Ta z batatów ma ciekawy smak, przez połączenie słodkich ziemniaków z mlekiem kokosowym i dużą ilością przypraw.
Fajnie ją zjeść, gdy za oknem szaro albo zimno. Polecam na obiad lub kolację.

Kamila

Krem z batatów

Czas przygotowania: 60 min.

Porcja dla: 4 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Krem z batatów

Składniki:

  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm imbiru
  • 3 bataty
  • 2 puszki pomidorów
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/5 litra bulionu warzywnego
  • sok z połówki cytryny
  • sól do smaku
  • granat lub kolendra do posypania

Sposób przyrządzania:

1. W średnim garnku roztapiamy olej kokosowy.
Cebule drobno kroimy, a czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do oleju. Całość smażymy 2 min.
2. Dodajemy przyprawy: drobno pokrojony imbir, curry, trawę cytrynową, papryczkę.
Mieszamy i smażymy kolejne 2 min. aż cebula się zeszkli.
3. Bataty obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i przez chwile smażymy z cebulą.
4. Dodajemy pomidory z puszki i mieszamy.
5. Zalewamy całość bulionem, mieszamy i gotujemy aż bataty zmiękną.
6. Odstawiamy z ognia i całość blendujemy na gładką masę.
Dodajemy mleczko kokosowe i sok z cytryny. Przyprawiamy solą. Mieszamy.

Podajemy w miseczkach obficie posypując owocami granatu lub natką kolendry.