Zupa grzybowa

Czas przygotowania: 60 min.

Porcja dla: 4 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Zupa grzybowa

Składniki:

  • 600g grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • mały kawałek selera
  • 7 średnich ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki śmietany 12% i śmietanki 30%
  • garść pietruszki zielonej

Sposób przyrządzania:

1. W garnku na zupę rozgrzewamy olej wraz z masłem, dodajemy pokrojoną cebulę i wyciskamy czosnek. Smażymy aż cebula się zeszkli.
2. Dodajemy uprzednio umyte i pokrojone grzyby, smażymy „do miękkości”.
3. Obraną marchewkę oraz pietruszkę i seler kroimy jak nam pasuje, dodajemy do grzybów, mieszamy chwilę smażymy.
4. Dolewamy bulion i gotujemy około 30 min.
5. Obieramy ziemniaki i kroimy w dużą kostkę. Dorzucamy do zupy. Mieszamy i gotujemy aż do miękkości ziemniaków (około 20 min.). Doprawiamy solą i pieprzem.
6. Mieszamy śmietany i wlewamy do zupy (wg. uznania)

Dekorujemy posiekaną natką pietruszki.