Czas przygotowania: 60 min.
Porcja dla: 4 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 600g grzybów leśnych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 mały korzeń pietruszki
- mały kawałek selera
- 7 średnich ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 2 litry bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- 2 łyżki śmietany 12% i śmietanki 30%
- garść pietruszki zielonej
Sposób przyrządzania:
1. W garnku na zupę rozgrzewamy olej wraz z masłem, dodajemy pokrojoną cebulę i wyciskamy czosnek. Smażymy aż cebula się zeszkli.
2. Dodajemy uprzednio umyte i pokrojone grzyby, smażymy „do miękkości”.
3. Obraną marchewkę oraz pietruszkę i seler kroimy jak nam pasuje, dodajemy do grzybów, mieszamy chwilę smażymy.
4. Dolewamy bulion i gotujemy około 30 min.
5. Obieramy ziemniaki i kroimy w dużą kostkę. Dorzucamy do zupy. Mieszamy i gotujemy aż do miękkości ziemniaków (około 20 min.). Doprawiamy solą i pieprzem.
6. Mieszamy śmietany i wlewamy do zupy (wg. uznania)
Dekorujemy posiekaną natką pietruszki.