Ta sałatka skradła serca mojej rodzinie.
Jemy ją często. Jest alternatywą dla tradycyjnego obiadu, gdy nie ma czasu na dłuższe stanie „przy garach”. Sycąca, zdrowa dzięki komosie, którą uwielbiamy.
Kamila
Czas przygotowania: 20 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- pół szklanki komosy ryżowej (quinoa)
- garść liści szpinaku
- 8 pomidorków
- 6 rzodkiewek
- szklanka cieciorki ze słoika
- 6 różyczek brokuła
- 1 awokado
- pół papryki (czerwona, żółta)
na sos:
- 5 łyżek oleju z awokado
- łyżeczka miodu
- łyżeczka musztardy sarepskiej
- pół łyżeczki soli
- łyżka soku z cytryny
Sposób przyrządzania:
1. Komosę ryżową płuczemy pod bieżącą wodą, wsypujemy do rondelka, zalewamy szklanką wody i gotujemy pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn (ok. 10 min).
Odstawiamy do wystygnięcia pod przykryciem.
2. Do miski wrzucamy pokrojoną paprykę, pomidorki, rzodkiewki. Dodajemy cieciorkę oraz rozdrobnione różyczki brokuła.
3. Całość delikatnie mieszamy najlepiej dłonią. Dosypujemy komosę oraz listki szpinaku i pokrojone awokado.
4. W miseczce przygotowujemy sos. Mieszamy wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
5. Polewamy warzywa i delikatnie mieszamy całość.
Ta sałatka jest bardzo sycąca, może być alternatywą do tradycyjnego obiadu !