Kokosowy pudding z tapioką i owocami

Czas przygotowania: 40 min.

Porcja dla: 2 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Kokosowy pudding z tapioką i owocami

Składniki:

  • 600 ml mleka kokosowego
  • 1/3 szklanki drobnej tapioki (wielkości kaszy)
  • 1 łyżka ksylitolu lub cukru trzcinowego
  • 3 kiwi
  • 2 łyżki miodu lipowego Huzar
  • 1 pomarańcza
  • garść orzechów pistacjowych bez soli lub każdych innych

Sposób przyrządzania:

1. W garnku gotujemy mleko, dodajemy tapiokę, ksylitol lub cukier.
2. Gotujemy bez przykrycia, często mieszając przez ok. 30 minut, aż tapioka stanie się całkowicie przezroczysta.
3. Dwa kiwi obieramy, kroimy na kawałki i blendujemy na masę. Dodajemy do mleka. Mieszamy.
4. Całość przelewamy do miseczek.
5. Pomarańczę obieramy ze skórki wraz z kiwi, kroimy w plastry lub kosteczkę (tak jak lubimy), układamy na wystudzonym puddingu.
6. Orzechy rozdrabniamy w moździerzu lub po porostu siekamy nożem, posypujemy po wierzchu.
7. Całość polewamy obficie miodem 🙂

Można jeść od razu lub po schłodzeniu z dowolnymi owocami 🙂