TAPIOKA – kuleczki tapioki nie dość, ze bardzo estetycznie wyglądają w deserze, to jeszcze posiadają dużo właściwości zdrowotnych i odżywczych. Tapioka przywędrowała do nas z Ameryki Południowej i Środkowej. Występuje w postaci krzewu manioku o ciemnozielonych liściach i żółtawych kwiatach. Wykorzystywane są bulwy o wadze 4–10 kg. Ma neutralny smak, dlatego może być wykorzystywana wszechstronnie w kuchni. Jej żelujące działanie sprawia, że nadaje się do zagęszczania i wiązania składników potraw. Bulwy manioku zawierają witaminy B1, B2, C i PP oraz związki wapnia. Nie mogą być spożywane w stanie surowym ze względu na zawartość glikozydu manihotoksyny, w wyniku rozpadu której powstaje kwas pruski. Po wysuszeniu, upieczeniu lub ugotowaniu bulwy tracą właściwości trujące.

Tapioka powstaje ze skrobi manioku. W składzie zawiera duże ilości węglowodanów i niewiele białka. Wykazuje działanie prebiotyczne. Ze względu na dużą zawartość łatwo przyswajalnych węglowodanów może być stosowana jako posiłek regeneracyjny po wysiłku fizycznym. Wspomaga zachowanie sprawności stawów i łagodzi dolegliwości bólowe związane z chorobą zwyrodnieniową. Jednym słowem to cudowny, zdrowy dodatek do dań.