Są takie klasyki, bez których ani rusz w sezonie na kalafiora – jednym z nich jest tradycyjna zupa kalafiorowa. To szybkie danie, zwłaszcza jak się użyje zamrożonego bulionu. Poza sezonem gotuję kalafiora z mrożonek, choć ta zupa najlepiej mi smakuje właśnie w lecie! Nie rezygnuję z dodatku śmietany: po pierwsze – witaminy rozpuszczają się waśnie w tłuszczach, po drugie – razem z masłem pięknie podkręca smak, po trzecie – chcąc być fit po prostu rezygnuję z ciężkich deserów ;-)
Marysia
Czas przygotowania: 45 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 4 – 5 ziemniaków
- pół główki średniego kalafiora (świeżego lub mrożonego)
- 1,5 litra bulionu
- 3 – 4 łyżki płatków drożdżowych
- posiekany koperek
- 4 łyżki gęstej śmietany z kubka 18%
Sposób przyrządzania:
1. Kroimy cebulę w drobną kostkę i podsmażamy na oleju.
2. Dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i smażymy chwilę razem z cebulą.
3. Na koniec dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę.
4. Dodajemy łyżkę masła i smażymy warzywa razem jeszcze przez chwilę.
5. Do garnka z warzywami wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia.
6. Gotujemy ok 15 – 20 minut, po czym wrzucamy pokrojonego w różyczki kalafiora.
7. Zupę gotujemy jeszcze 10 minut, tak, żeby ziemniaki i marchew były miękkie, a kalafior nie rozgotowany.
8. Doprawiamy solą i pieprzem.
9. Dodajemy płatki drożdżowe dla podkręcenia smaku umami.
10. Na koniec zabielamy śmietaną.
11. Zupę podajemy posypaną posiekanym koperkiem.