Miska pełna smaków, miska obfitości to wspaniały pomysł na zdrowy obiad. Możemy tworzyć różne kompozycje z warzyw, kasz, orzechów, wszelkich darów natury, które akurat mamy w domu. Warzywa możemy piec, gotować na parze, dodawać surowe, wszystko po to, żeby łączyć smaki i dostarczyć w jednej porcji jak najwięcej składników odżywczych.
Kamila
Czas przygotowania: 50 min.
Porcja dla: 1 osoby
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 batat
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 awokado
- 1 średnia czerwona cebula
- 1/2 szklanki cieciorki z zalewy
- garść groszku cukrowego
- garść szpinaku i roszponki
- łyżeczka mieszanki ulubionych ziół (prowansalskie, tajskie, itp.)
- 1 łyżka sezamu
- kiełki buraka
Na sos:
- łyżka tahiny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połowy limonki
- łyżeczka syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przyrządzania:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Batata obieramy i kroimy w grube plastry.
Cieciorkę odsączamy, wrzucamy do miski, zalewamy oliwą i posypujemy ziołami. Dokładnie mieszamy, żeby marynata pokryła całkowicie cieciorkę. W rondlu gotujemy wodę.
2. Na wrzątek wrzucamy groszek cukrowy. Gotujemy 1 minutę. Odsączamy.
3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy batata, przekrojoną cebulę. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Po 20 minutach pieczenia dokładamy cieciorkę.
4. W misce rozkładamy szpinak, roszponkę, pokrojone awokado, upieczone bataty, cebulę, cieciorkę, paprykę oraz groszek cukrowy.
5. W miseczce przygotowujemy sos. Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
6. Polewamy warzywa, posypujemy sezamem i dodajemy kiełki.
Miska gotowa!