Owoce pod kruszonką z płatków owsianych i masła orzechowego

Czas przygotowania: 45 min.

Porcja dla: 2 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Słodka zapiekanka dyniowo-bananowa

Składniki:

  • 1 szklanka płatków (owsiane, jaglane, albo mieszane)
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 2 banany
  • 1/2 szklanki mleka (może być roślinne)
  • 1,2 łyżeczki cynamonu albo przyprawy do piernika
  • owoce – najlepiej kwaśne np. porzeczki, jeżyny lub maliny

Ilość – tyle żeby przykryły cała powierzchnię naczynia, w którym będziemy piec

Sposób przyrządzania:

1. Puree z dyni miksujemy razem z bananami, płatkami, mlekiem i przyprawami.
2. Dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy.
3. Połowę masy układamy w naczyniu żaroodpornym, potem wysypujemy owoce i na koniec przykrywamy je drugą połową.
4. Pieczemy 20 minut w 180°C.