Project Description

Quiche z brokułem, serem pleśniowym i czerwonym pieprzem

Czas przygotowania: 80 min.

Porcja dla: 4 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Średnie

Quiche z brokułem, serem pleśniowym i czerwonym pieprzem

Składniki:

ciasto:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego
  • 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli
  • szczypta drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnego kefiru lub śmietany

farsz:

  • 3 jajka
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g sera Lazur
  • 6-7 różyczek brokuła
  • pieprz czerwony

Sposób przyrządzania:

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło pokrojone w kostkę lub siekamy nożem, dodajemy jajka oraz resztę składników i szybko zagniatamy.
2. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na 30 min. do lodówki.
3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C., przygotowujemy foremkę na tartę, smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
4. W tzw. międzyczasie przygotowujemy farsz.
5. Do głębokiego naczynia wbijamy jajka, ubijamy je lekko trzepaczka, dodajemy jogurt, mieszamy. Następnie wrzucamy ser. Całość mieszamy i odstawiamy.
6. Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na grubość 5 mm (około) i przekładamy do wcześniej przygotowanych foremek.
7. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 30 min., aż ciasto się lekko zarumieni.
8. Wyjmujemy ciasto, czekamy aż lekko przestygnie i wlewamy masę z jajek i sera.
9. Brokuły wrzucamy na 3 min. do wrzątku, obgotowujemy . Jak wystygną to kroimy je wzdłuż, w plastry. Ser rozkruszamy i posypujemy każda mini quiche. 🙂 Posypujemy pieprzem.
10. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 35 min. w temp. 180°C