Czas przygotowania: 80 min.
Porcja dla: 4 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
ciasto:
- 250 g mąki
- 150 g masła pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego
- 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli
- szczypta drobnego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnego kefiru lub śmietany
farsz:
- 3 jajka
- 200 g jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 50 g sera Lazur
- 6-7 różyczek brokuła
- pieprz czerwony
Sposób przyrządzania:
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło pokrojone w kostkę lub siekamy nożem, dodajemy jajka oraz resztę składników i szybko zagniatamy.
2. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na 30 min. do lodówki.
3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C., przygotowujemy foremkę na tartę, smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
4. W tzw. międzyczasie przygotowujemy farsz.
5. Do głębokiego naczynia wbijamy jajka, ubijamy je lekko trzepaczka, dodajemy jogurt, mieszamy. Następnie wrzucamy ser. Całość mieszamy i odstawiamy.
6. Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na grubość 5 mm (około) i przekładamy do wcześniej przygotowanych foremek.
7. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 30 min., aż ciasto się lekko zarumieni.
8. Wyjmujemy ciasto, czekamy aż lekko przestygnie i wlewamy masę z jajek i sera.
9. Brokuły wrzucamy na 3 min. do wrzątku, obgotowujemy . Jak wystygną to kroimy je wzdłuż, w plastry. Ser rozkruszamy i posypujemy każda mini quiche. :) Posypujemy pieprzem.
10. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 35 min. w temp. 180°C