Dynia, dynia! Kolejny przysmak jesienny. I jeszcze ten kolor. Już na sam widok ślinka leci. Wiadomo, że dynia posiada wiele właściwości leczniczych i odżywczych. A najfajniejsze jest to, że można ją przyrządzać na wiele sposobów i nigdy się nie nudzi. My proponujemy tartę dyniową z serkiem mascarpone.
Pysznie smakuje z dodatkiem lodów lub polewy karmelowej.

Kamila i Marysia

Absolutnie dobre - Tarta serowo - dyniowa

Czas przygotowania: 80 min.

Porcja dla: 4 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Tarta serowo – dyniowa

Składniki:

na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 230 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka

na masę:

  • 250 g serka mascarpone
  • 3 szklanki pulpy dyniowej ( z upieczonej dyni )
  • 3 jajka
  • 1 pomarańcza
  • 150 g cukru pudru
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przyrządzania:

1. Składniki na ciasto, mieszamy. Kolejno, do mąki dodajemy schłodzone masło, które siekamy nożem, jajka oraz cukier. Szybko zagniatamy, formujemy dwie równe kule i wkładamy do lodówki lub, żeby było szybciej do zamrażalnika na 30 min.
2. Na patelnię wrzucamy pulpę z dyni i gotujemy aż do momentu, gdy będzie bardzo gęsta (odparowujemy nadmiar wody). Studzimy.
3. Do kielicha miksera wrzucamy ser mascarpone, jajka, cukier puder. Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy dynię oraz sól i cynamon. Trzemy skórkę z pomarańczy i wyciskamy sok. Mieszamy na gładką masę.
4. Ciasto wyciągamy z lodówki. Formę na tartę smarujemy masłem i wyklejamy ciastem, wraz z bokami, na grubość około 6 mm. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na 30 min.
Gdy ciasto się zarumieni wyciągamy i studzimy.
5. Na upieczone ciasto wlewamy masę i delikatnie wyrównujemy. Wkładamy ponownie do piekarnika (180°C) na kolejne 30 min.
6. Wyciągamy i czekamy aż ciasto wystygnie.

Podajemy z polewą karmelową, masłem orzechowym lub lodami ;)