Dynia, dynia! Kolejny przysmak jesienny. I jeszcze ten kolor. Już na sam widok ślinka leci. Wiadomo, że dynia posiada wiele właściwości leczniczych i odżywczych. A najfajniejsze jest to, że można ją przyrządzać na wiele sposobów i nigdy się nie nudzi. My proponujemy tartę dyniową z serkiem mascarpone.
Pysznie smakuje z dodatkiem lodów lub polewy karmelowej.
Kamila i Marysia

Czas przygotowania: 80 min.
Porcja dla: 4 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Tarta serowo – dyniowa
Tarta serowo – dyniowa
Składniki:
na ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 230 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 2 żółtka
na masę:
- 250 g serka mascarpone
- 3 szklanki pulpy dyniowej ( z upieczonej dyni )
- 3 jajka
- 1 pomarańcza
- 150 g cukru pudru
- 2 szczypty soli
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przyrządzania:
1. Składniki na ciasto, mieszamy. Kolejno, do mąki dodajemy schłodzone masło, które siekamy nożem, jajka oraz cukier. Szybko zagniatamy, formujemy dwie równe kule i wkładamy do lodówki lub, żeby było szybciej do zamrażalnika na 30 min.
2. Na patelnię wrzucamy pulpę z dyni i gotujemy aż do momentu, gdy będzie bardzo gęsta (odparowujemy nadmiar wody). Studzimy.
3. Do kielicha miksera wrzucamy ser mascarpone, jajka, cukier puder. Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy dynię oraz sól i cynamon. Trzemy skórkę z pomarańczy i wyciskamy sok. Mieszamy na gładką masę.
4. Ciasto wyciągamy z lodówki. Formę na tartę smarujemy masłem i wyklejamy ciastem, wraz z bokami, na grubość około 6 mm. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C na 30 min.
Gdy ciasto się zarumieni wyciągamy i studzimy.
5. Na upieczone ciasto wlewamy masę i delikatnie wyrównujemy. Wkładamy ponownie do piekarnika (180°C) na kolejne 30 min.
6. Wyciągamy i czekamy aż ciasto wystygnie.
Podajemy z polewą karmelową, masłem orzechowym lub lodami ;)