Ponieważ bardzo lubimy kuchnię azjatycką, to często się nią inspirujemy. Tym razem warzywa z polędwicą wieprzową. Oczywiście ponownie z jednego „gara”. Takie mieszanki z dodatkiem sporej ilości imbiru, czosnku i różnych warzyw smakują wyśmienicie. Pilnujcie, żeby się nie rozgotowały! Chrupkie warzywa wydobędą esencję smaku. Smacznego!
Kamila i Marysia

Czas przygotowania: 90 min.
Porcja dla: 4 osób
Danie wegetariańskie: Nie
Stopień trudności: Łatwe
Polędwica wieprzowa z warzywami po chińsku
Polędwica wieprzowa z warzywami po chińsku
Składniki:
- 400 g polędwiczki wieprzowej
- 100 g grzybów suszonych mun lub świeżych shimeji
- 1 średnia marchew
- 2 pałeczki selera naciowego
- 1 mały por
- 8 różyczek brokuła
- 1 średnia papryka
- 100 g kiełków sojowych lub z fasoli mung
- 1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka trawy cytrynowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 5 łyżek oleju do smażenia
- 100 ml wody
- sól do smaku
- szczypior do posypania
- ugotowany makaron
Sposób przyrządzania:
1. Grzyby mun umyć, namoczyć (około 20 min.), miękkie odsączyć i pokroić w cienkie plasterki. Jeśli korzystamy z grzybów shimeji to dokładnie je oczyszczamy i odrywamy korzonki.
2. Imbir, pokrojony por, rozdrobniony czosnek, trawę cytrynową wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem ( 3 łyżki ). Smażymy przez kilka minut, aż por zmięknie.
Dorzucamy pokrojoną w paski marchewkę, selera naciowego, oraz grzyby. Smażymy około 3 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy wodę oraz pokrojoną paprykę i kiełki. Dusimy.
Gdy woda wyparuje, odstawiamy z ognia.
3. Polędwicę myjemy i kroimy w poprzek włókien na cienkie plasterki o boku 2-3 cm.
4. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i smażymy na dużym ogniu intensywnie mieszając, aż się zarumieni. Dodajemy usmażone warzywa, sos sojowy, sok z cytryny. Mieszamy i smażymy jeszcze około 5 minut. Warzywa powinny być chrupkie.
5. Doprawiamy solą do smaku.
Podajemy z makaronem, posypane szczypiorkiem.