Brownie to ciasto, które zawsze się udaje. Łatwe do zrobienia, bo wystarczy ubić i połączyć składniki. Pieczemy też krótko, więc nawet w upalne dni, można użyć piekarnika. Pysznie smakuje, jest maksymalnie czekoladowe i rozpływa się w ustach. Z dodatkiem kwaśnych owoców komponuje się idealnie i nigdy się nie nudzi.
Kamila

Czas przygotowania: 40 min.
Porcja dla: 4 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Brownie z mąki jaglanej z migdałami
Brownie z mąki jaglanej z migdałami
Składniki:
- 450 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 200 g mąki jaglanej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka uprażonych płatków migdałów
- garść migdałów do dekoracji
Sposób przyrządzania:
1. W rondelku rozpuszczamy masło wraz z połamaną na drobne kawałki czekoladą.
2. Jajka miksujemy z cukrem i solą na puszystą masę.
3. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy rozpuszczoną czekoladę, miksujemy na jednolitą masę.
4. Dodajemy mąkę oraz prażone płatki migdałów. Mieszamy.
5. Do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (u nas tortownica) przelewamy ciasto, posypujemy migdałami i pieczemy około 25 minut w temp. 180°C.
Kroimy gdy ciasto całkowicie wystygnie.