Brownie to ciasto, które zawsze się udaje. Łatwe do zrobienia, bo wystarczy ubić i połączyć składniki. Pieczemy też krótko, więc nawet w upalne dni, można użyć piekarnika. Pysznie smakuje, jest maksymalnie czekoladowe i rozpływa się w ustach. Z dodatkiem kwaśnych owoców komponuje się idealnie i nigdy się nie nudzi.

Kamila

Absolutnie dobre - Brownie z mąki jaglanej z migdałami

Czas przygotowania: 40 min.

Porcja dla: 4 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Brownie z mąki jaglanej z migdałami

Składniki:

  • 450 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 200 g mąki jaglanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka uprażonych płatków migdałów
  • garść migdałów do dekoracji

Sposób przyrządzania:

1. W rondelku rozpuszczamy masło wraz z połamaną na drobne kawałki czekoladą.
2. Jajka miksujemy z cukrem i solą na puszystą masę.
3. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy rozpuszczoną czekoladę, miksujemy na jednolitą masę.
4. Dodajemy mąkę oraz prażone płatki migdałów. Mieszamy.
5. Do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (u nas tortownica) przelewamy ciasto, posypujemy migdałami i pieczemy około 25 minut w temp. 180°C.

Kroimy gdy ciasto całkowicie wystygnie.