Tarty to taki rodzaj przekąsek, które lubię. Do farszu dodaję wtedy co mam pod ręką lub co jest akurat w sezonie. Ponieważ uwielbiamy buraki, to oczywiste, że taka tarta również ma miejsce w naszym jadłospisie.
Jest fajna, bo równie smaczna na ciepło jak i na zimno. Posypana obficie świeżą rukolą idealnie zestawia smaki: słodki, słony i lekko ostry.
Kamila

Czas przygotowania: 80 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Tarta z burakami i serem feta
Tarta z burakami i serem feta
Składniki:
ciasto:
- 250 g mąki
- 150 g masła pokrojonego w kostkę (lekko zmiękczonego)
- 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli
- szczypta drobnego cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
farsz:
- 3 jajka
- 200 g jogurtu greckiego
- 4 upieczone buraki
- 1-2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 100 g sera feta
- garść rukoli do posypania
Sposób przyrządzania:
1. Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło pokrojone w kostkę lub siekamy nożem, dodajemy jajka oraz resztę składników i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na 30 min do lodówki.
3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C, przygotowujemy foremkę na tartę, smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
4. W tzw. międzyczasie przygotowujemy farsz. Do głębokiego naczynia wbijamy jajka, ubijamy je lekko trzepaczką, dodajemy jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy.
5. Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na grubość 5 mm (około) i przekładamy do wcześniej przygotowanej formy. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 30 min., aż ciasto się lekko zarumieni.
6. Wyjmujemy ciasto, czekamy aż lekko przestygnie i wlewamy masę z jajek. Buraki kroimy w plastry i układamy na masie. Posypujemy solą i tymiankiem. Ser feta kruszymy lub kroimy w kostkę i posypujemy na wierzch.
7. Tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180°C.
Podajemy ciepłą lub na zimno z dodatkiem rukoli :)