Tarty to taki rodzaj przekąsek, które lubię. Do farszu dodaję wtedy co mam pod ręką lub co jest akurat w sezonie. Ponieważ uwielbiamy buraki, to oczywiste, że taka tarta również ma miejsce w naszym jadłospisie.
Jest fajna, bo równie smaczna na ciepło jak i na zimno. Posypana obficie świeżą rukolą idealnie zestawia smaki: słodki, słony i lekko ostry.

Kamila

Tarta z burakami i serem feta

Czas przygotowania: 80 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Tarta z burakami i serem feta

Składniki:

ciasto:

  • 250 g mąki
  • 150 g masła pokrojonego w kostkę (lekko zmiękczonego)
  • 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli
  • szczypta drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

farsz:

  • 3 jajka
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 4 upieczone buraki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 100 g sera feta
  • garść rukoli do posypania

Sposób przyrządzania:

1. Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło pokrojone w kostkę lub siekamy nożem, dodajemy jajka oraz resztę składników i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na 30 min do lodówki.
3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C, przygotowujemy foremkę na tartę, smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
4. W tzw. międzyczasie przygotowujemy farsz. Do głębokiego naczynia wbijamy jajka, ubijamy je lekko trzepaczką, dodajemy jogurt, mieszamy.
5. Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na grubość 5 mm (około) i przekładamy do wcześniej przygotowanej formy. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 30 min., aż ciasto się lekko zarumieni.
6. Wyjmujemy ciasto, czekamy aż lekko przestygnie i wlewamy masę z jajek. Buraki kroimy w plastry i układamy na masie. Posypujemy solą i tymiankiem. Ser feta kruszymy lub kroimy w kostkę i posypujemy na wierzch.
7. Tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180°C.

Podajemy ciepłą lub na zimno z dodatkiem rukoli :)