Taki makaron robię gdy nie mam czasu stać w kuchni, lub gdy nic mi nie przychodzi do głowy. Jest mega łatwy do zrobienia, smaczny i szybki. Makaron można zastąpić też pyzami ziemniaczanymi lub innymi kluskami. To dobre danie dla zabieganych ;)
Kamila
Czas przygotowania: 30 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 250 g makaronu penne
- 250 g twarogu (u nas chudego)
- 1 średnia cebula
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- łyżka posiekanego koperku
- sól i pieprz czarny lub ziołowy do smaku
Sposób przyrządzania:
1. Do garnka z gorącą i osoloną wodą wrzucamy makaron i gotujemy al dente.
2. W czasie gdy makaron się gotuje, na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy, aż się zeszkli.
3. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię do cebuli, smażymy przez chwilę, dodajemy wcześniej rozgnieciony widelcem twaróg oraz sól i mieszamy. Podsmażamy przez ok. 3 min.
3. Odstawiamy z ognia, posypujemy koperkiem i pieprzem.
Przekładamy na talerze i od razu podajemy.