Fasola mung to skarbnica witamin, dlatego lubię ją przygotowywać.Jej łagodny smak nadaje się do przyrządzania różnych potraw zarówno ciepłych jak i zimnych. Dania jednogarnkowe często pojawiają się na moim stole. Szybkie, łatwe do zrobienia, a do tego bardzo pożywne.
Polecam!
Kamila
Czas przygotowania: 45 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 2 szklanki fasoli mung (wcześniej namoczonej w gorącej wodzie przez 4 godziny i ugotowanej)
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
- 1/2 łyżeczki kolendry w proszku
- 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej
- szczypta kuminu
- 1/2 łyżeczki papryczki chilli
- 1 łyżeczka soli
Sposób przyrządzania:
1. Cebulę kroimy na kawałki, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Chwilę smażymy. Dorzucamy wszystkie przyprawy. Mieszamy i podsmażamy około 3 minuty.
2. Dorzucamy ugotowaną fasolkę i całość chwilę smażymy.
3. Wlewamy pomidory z puszki, dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Mieszamy i dusimy pod przykryciem około 30 minut.
4. Doprawiamy do smaku solą.
5. Podajemy z chlebem lub ulubioną kaszą.
Smacznego!