Fasola mung to skarbnica witamin, dlatego lubię ją przygotowywać.Jej łagodny smak nadaje się do przyrządzania różnych potraw zarówno ciepłych jak i zimnych. Dania jednogarnkowe często pojawiają się na moim stole. Szybkie, łatwe do zrobienia, a do tego bardzo pożywne.
Polecam!

Kamila

Absolutnie dobre - Wegański gulasz z fasolą mung

Czas przygotowania: 45 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Wegański gulasz z fasolą mung

Składniki:

  • 2 szklanki fasoli mung (wcześniej namoczonej w gorącej wodzie przez 4 godziny i ugotowanej)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki rozdrobnionych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki kolendry w proszku
  • 1/2 łyżeczki trawy cytrynowej
  • szczypta kuminu
  • 1/2 łyżeczki papryczki chilli
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przyrządzania:

1. Cebulę kroimy na kawałki, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Chwilę smażymy. Dorzucamy wszystkie przyprawy. Mieszamy i podsmażamy około 3 minuty.
2. Dorzucamy ugotowaną fasolkę i całość chwilę smażymy.
3. Wlewamy pomidory z puszki, dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Mieszamy i dusimy pod przykryciem około 30 minut.
4. Doprawiamy do smaku solą.
5. Podajemy z chlebem lub ulubioną kaszą.

Smacznego!