Ta sałatka skradła nasze serca. Słodycz buraków oraz moreli w połączeniu z ostrawym smakiem nasturcji idealnie się zgrywa. Nasturcja zawiera sole mineralne, siarkę, olejki eteryczne oraz błonnik, a także dużo witaminy C. Jest silnym antybiotykiem, pomaga leczyć trądzik i wypryski na skórze.
Można z niej też przygotować nalewki, ekstrakty wodne oraz marynować. Jemy zarówno liście jak i kwiaty.
Kupimy ją w Makro lub na niektórych bazarkach. Ponieważ pięknie wygląda, uprawiamy ją na balkonie oraz w ogrodzie.

Kamila

Sałatka z burakami i nasturcją

Czas przygotowania: 20 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Sałatka z burakami i nasturcją

Składniki:

  • 2 garście roszponki
  • 2 upieczone buraki
  • 2 dojrzałe morele lub 1 brzoskwinia
  • 1/2 szklanki prażonych orzechów włoskich
  • 2 awokado
  • 15 młodych listków nasturcji
  • 6 kwiatów nasturcji

na sos:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przyrządzania:

1. Roszponkę oraz liście nasturcji wsypujemy na talerz. Dodajemy pokrojone w plastry buraki, morele oraz awokado. Lekko mieszamy.
2. Dorzucamy na wierzch orzechy i kwiaty.
3. Przygotowujemy sos.
Do kubeczka wlewamy oliwę, miód, wyciśnięty sok z cytryny, sól oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Mieszamy składniki do ich połączenia. Wlewamy na sałatkę.

Gotowe!