Ta sałatka skradła nasze serca. Słodycz buraków oraz moreli w połączeniu z ostrawym smakiem nasturcji idealnie się zgrywa. Nasturcja zawiera sole mineralne, siarkę, olejki eteryczne oraz błonnik, a także dużo witaminy C. Jest silnym antybiotykiem, pomaga leczyć trądzik i wypryski na skórze.
Można z niej też przygotować nalewki, ekstrakty wodne oraz marynować. Jemy zarówno liście jak i kwiaty.
Kupimy ją w Makro lub na niektórych bazarkach. Ponieważ pięknie wygląda, uprawiamy ją na balkonie oraz w ogrodzie.
Kamila
Czas przygotowania: 20 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 2 garście roszponki
- 2 upieczone buraki
- 2 dojrzałe morele lub 1 brzoskwinia
- 1/2 szklanki prażonych orzechów włoskich
- 2 awokado
- 15 młodych listków nasturcji
- 6 kwiatów nasturcji
na sos:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przyrządzania:
1. Roszponkę oraz liście nasturcji wsypujemy na talerz. Dodajemy pokrojone w plastry buraki, morele oraz awokado. Lekko mieszamy.
2. Dorzucamy na wierzch orzechy i kwiaty.
3. Przygotowujemy sos.
Do kubeczka wlewamy oliwę, miód, wyciśnięty sok z cytryny, sól oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Mieszamy składniki do ich połączenia. Wlewamy na sałatkę.
Gotowe!