Czas przygotowania: 70 min.
Porcja dla: 3 osób
Stopień trudności: Łatwe
Bardzo lubimy bakłażany, jednak rzadko jemy faszerowane. Może dlatego, że jest przy tym trochę roboty :). Bo trzeba podpiec, ugotować kaszę, osobno warzywa… ale od czasu do czasu nachodzi nas ochota na taką potrawę. Wtedy sięgamy po ten przepis, dowolnie zmieniając zawartość środka ;)
Fajnie smakuje i pięknie wygląda !
Składniki:
- 2 średniej wielkości bakłażany
- 0,5 czerwonej papryki
- 2 garście szpinaku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej lub innej
- 400 ml bulionu warzywnego
- 0,5 łyżeczki kuminu
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki oregano
- sól, pieprz czarny do smaku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 0,5 granatu
Na sos:
- 250 mil jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz czarny do smaku
Sposób przyrządzania:
1. Bakłażany przekrawamy wzdłuż, a środek nacinamy w kratkę. Każdą połówkę, solimy od wewnętrznej strony i przekładamy na blaszkę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 10 minut.
2. Nagrzewamy piekarnik do 190°C. Wkładamy bakłażany do piekarnika i pieczemy przez około 25 minut . Kiedy są podpieczone i wystudzone, wydrążamy miąższ ze środka, zostawiając dookoła około 0,5 cm.
3. W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną w bulionie warzywnym. Odstawiamy do ostygnięcia.
4. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek, dodajemy przyprawy oprócz oregano. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Dorzucamy drobno pokrojoną paprykę, dalej smażymy około 5 minut, mieszając. Dodajemy szpinak, smażymy, aż szpinak zwiędnie. Solimy do smaku. Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy.
5. Zestawiamy z ognia, czekamy aż wystygnie. dodajemy kaszę, wszystko dokładnie mieszamy, wsypujemy oregano. Przekładamy farsz do bakłażanów.
6. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Wkładamy bakłażany i pieczemy około 25 minut.
7. W miseczce przygotowujemy sos: mieszamy jogurt grecki z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
Podajemy ciepłe polane sosem i posypane pestkami granatu.