Absolutnie dobre - Muffiny jajeczne z warzywami

Czas przygotowania: 45 min.

Porcja dla: 12 szt.

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Muffiny jajeczne z warzywami

Składniki:

  • 4 jaja
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 cebuli
  • pół pęczka szczypiorku
  • garść listków szpinaku baby
  • 4 różyczki brokuła
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pieprz czarny do smaku
  • olej do wysmarowania formy

Sposób przyrządzania:

1. Do miski wrzucamy jajka, dodajemy jogurt, zioła, sól i pieprz. Całość mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej masy.
2. Piekarnik nagrzewamy do temp.180°C.
3. Warzywa oprócz listków szpinaku kroimy na bardzo drobne kawałki.
4. Foremkę do muffinów (u nas na 12 sztuk) smarujemy tłuszczem. Do każdej foremki wsypujemy po kilka kawałków każdego z warzyw oraz po listku szpinaku.
5. Zalewamy wszystko masą tak do 3/4 wysokości.
6. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut.

Podajemy od razu po wyciągnięciu z piekarnika.

Rada: Do tego dania pasuje większość warzyw, które akurat mamy w lodówce, możemy również dodać ser i wędlinę. Pamiętajmy tylko, że składniki powinny być drobno pokrojone.

Smacznego!