Czas przygotowania: 45 min.
Porcja dla: 12 szt.
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 4 jaja
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 cebuli
- pół pęczka szczypiorku
- garść listków szpinaku baby
- 4 różyczki brokuła
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- pieprz czarny do smaku
- olej do wysmarowania formy
Sposób przyrządzania:
1. Do miski wrzucamy jajka, dodajemy jogurt, zioła, sól i pieprz. Całość mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej masy.
2. Piekarnik nagrzewamy do temp.180°C.
3. Warzywa oprócz listków szpinaku kroimy na bardzo drobne kawałki.
4. Foremkę do muffinów (u nas na 12 sztuk) smarujemy tłuszczem. Do każdej foremki wsypujemy po kilka kawałków każdego z warzyw oraz po listku szpinaku.
5. Zalewamy wszystko masą tak do 3/4 wysokości.
6. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut.
Podajemy od razu po wyciągnięciu z piekarnika.
Rada: Do tego dania pasuje większość warzyw, które akurat mamy w lodówce, możemy również dodać ser i wędlinę. Pamiętajmy tylko, że składniki powinny być drobno pokrojone.
Smacznego!