Absolutnie dobre - Surówka z surowego kalafiora

Czas przygotowania: 15 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Surówka z surowego kalafiora

Kalafior to pyszne warzywo! A z surowego można przyrządzić smaczne surówki. Gdy przychodzi na niego sezon to często go zjadamy, bo to samo zdrowie.
Ta wersja surówki powstała przez przypadek. W pierwotnej wersji miała być kukurydza, która też fajnie smakuje w tym połączeniu, ale z braku tego składnika dodałam groszek konserwowy, który idealnie dopasował się do kalafiora ;) W połączeniu z pikantnym czosnkowo – musztardowym sosem pasuje niemalże na każdą okazję. Warto spróbować!

Kamila

Składniki:

  • 1 średnia główka kalafiora (surowego)
  • 1 puszka groszku konserwowego 400 g
  • 1 pęczek koperku

na sos:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki musztardy dijon lub sarepskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z połowy cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przyrządzania:

1. Kalafiora myjemy, obieramy z liści, wykrawamy głąba. Kroimy na drobne kawałki. Wkładamy do miski.
2. Groszek odcedzamy na sitku, dodajemy do kalafiora. Koper drobno kroimy i wsypujemy do miski. Wszystko dokładnie mieszamy.
3. Do pustego, czystego słoiczka wlewamy oliwę z oliwek, miód, i sok z cytryny, dodajemy musztardę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, sól. Zakręcamy słoik i mieszamy składniki, potrząsając słoikiem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Tak powstałym sosem polewamy kalafiora i mieszamy. Odstawiamy na pół godziny do lodówki.

Smacznego! :)