Czas przygotowania: 15 min.
Porcja dla: 3 osób
Stopień trudności: Łatwe
Kalafior to pyszne warzywo! A z surowego można przyrządzić smaczne surówki. Gdy przychodzi na niego sezon to często go zjadamy, bo to samo zdrowie.
Ta wersja surówki powstała przez przypadek. W pierwotnej wersji miała być kukurydza, która też fajnie smakuje w tym połączeniu, ale z braku tego składnika dodałam groszek konserwowy, który idealnie dopasował się do kalafiora ;) W połączeniu z pikantnym czosnkowo – musztardowym sosem pasuje niemalże na każdą okazję. Warto spróbować!
Kamila
Składniki:
- 1 średnia główka kalafiora (surowego)
- 1 puszka groszku konserwowego 400 g
- 1 pęczek koperku
na sos:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- 3 łyżki musztardy dijon lub sarepskiej
- 1 łyżeczka miodu
- sok z połowy cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przyrządzania:
1. Kalafiora myjemy, obieramy z liści, wykrawamy głąba. Kroimy na drobne kawałki. Wkładamy do miski.
2. Groszek odcedzamy na sitku, dodajemy do kalafiora. Koper drobno kroimy i wsypujemy do miski. Wszystko dokładnie mieszamy.
3. Do pustego, czystego słoiczka wlewamy oliwę z oliwek, miód, i sok z cytryny, dodajemy musztardę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, sól. Zakręcamy słoik i mieszamy składniki, potrząsając słoikiem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Tak powstałym sosem polewamy kalafiora i mieszamy. Odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Smacznego! :)