Absolutnie dobre - Duszona młoda kapusta z marchewką

Czas przygotowania: 130 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Duszona młoda kapusta z marchewką

Młoda kapusta jest obowiązkowym daniem w letnie dni na naszym stole. Często robię duszoną na słodko ze śmietaną. Podana z młodymi ziemniakami i kefirem smakuje bosko!
Tym razem proponuję „pomarańczową” wersję z marchewką i koncentratem, lekko kwaskową, delikatną. Taką kapustę możemy zjeść samą lub z kawałkiem razowego chleba.

Kamila

Składniki:

  • 1 średnia główka młodej kapusty
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka koperku
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżka soli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sok z jednej cytryny
  • 200 ml wody

Sposób przyrządzania:

1. Kapustę obrywamy z pierwszych liści, myjemy i szatkujemy na drobne kawałki.
Cebulę kroimy w większą kostkę, a marchewkę w krążki.
2. W dużym garnku rozgrzewamy olej z masłem. Dodajemy cebulę i smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy marchewkę i chwilę smażymy.
3. Następnie dodajemy (partiami) poszatkowaną kapustę. Wlewamy wodę. Mieszamy. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, sok z cytryny. Mieszamy i gotujemy na średnim ogniu około 30 minut.
4. Dodajemy resztę kapusty, mieszamy, solimy, wlewamy sos sojowy. Ponownie mieszamy i dalej gotujemy.
5. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i dusimy, aż kapusta będzie miękka, około 90 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy drobno pokrojony koperek.

Gotowe! :)