Czas przygotowania: 130 min.
Porcja dla: 3 osób
Stopień trudności: Łatwe
Młoda kapusta jest obowiązkowym daniem w letnie dni na naszym stole. Często robię duszoną na słodko ze śmietaną. Podana z młodymi ziemniakami i kefirem smakuje bosko!
Tym razem proponuję „pomarańczową” wersję z marchewką i koncentratem, lekko kwaskową, delikatną. Taką kapustę możemy zjeść samą lub z kawałkiem razowego chleba.
Kamila
Składniki:
- 1 średnia główka młodej kapusty
- 3 marchewki
- 1 cebula
- 1/2 pęczka koperku
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1 płaska łyżka soli
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sok z jednej cytryny
- 200 ml wody
Sposób przyrządzania:
1. Kapustę obrywamy z pierwszych liści, myjemy i szatkujemy na drobne kawałki.
Cebulę kroimy w większą kostkę, a marchewkę w krążki.
2. W dużym garnku rozgrzewamy olej z masłem. Dodajemy cebulę i smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy marchewkę i chwilę smażymy.
3. Następnie dodajemy (partiami) poszatkowaną kapustę. Wlewamy wodę. Mieszamy. Dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, sok z cytryny. Mieszamy i gotujemy na średnim ogniu około 30 minut.
4. Dodajemy resztę kapusty, mieszamy, solimy, wlewamy sos sojowy. Ponownie mieszamy i dalej gotujemy.
5. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i dusimy, aż kapusta będzie miękka, około 90 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy drobno pokrojony koperek.
Gotowe! :)