Czas przygotowania: 50 min.
Porcja dla: 3 osób
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 200 g kaszy pęczak
- 1 średnia czerwona papryka
- 1 średnia zielona papryka
- 1 średni por
- 1 ząbek czosnku
- 900 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 łyżka masła
- olej rzepakowy do smażenia
- łyżeczka tymianku
- szczypta papryczki chili
- sól i pieprz czarny do smaku
- kiełki do posypania (opcjonalnie)
Sposób przyrządzania:
1. Na patelnię wlewamy trochę oleju i dodajemy łyżkę masła. Gdy tłuszcz się rozpuści wsypujemy kaszę i smażymy około 3 minut, mieszając od czasu do czasu.
2. Przesuwamy na bok kaszę, dolewamy trochę oleju i dodajemy drobno pokrojony por oraz czosnek. Smażymy aż zmięknie. Mieszamy z kaszą.
3. Dolewamy wino, mieszamy i dusimy do momentu aż wino wyparuje.
4. Dodajemy tymianek, papryczkę chili, mieszamy i podlewamy połową bulionu. Gotujemy pod przykryciem około 20 minut.
5. Dolewamy kolejną porcję bulionu, mieszamy i dusimy około 10 min.
6. Dodajemy pokrojoną w niewielkie kawałki paprykę, sos sojowy. Mieszamy. Gotujemy aż kasza wchłonie płyn.
Przekładamy do miseczek i posypujemy ulubionymi kiełkami. Smacznego ;)