Absolutnie dobre - Kaszotto z papryką

Czas przygotowania: 50 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Kaszotto z papryką

Składniki:

  • 200 g kaszy pęczak
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 1 średnia zielona papryka
  • 1 średni por
  • 1 ząbek czosnku
  • 900 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka masła
  • olej rzepakowy do smażenia
  • łyżeczka tymianku
  • szczypta papryczki chili
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • kiełki do posypania (opcjonalnie)

Sposób przyrządzania:

1. Na patelnię wlewamy trochę oleju i dodajemy łyżkę masła. Gdy tłuszcz się rozpuści wsypujemy kaszę i smażymy około 3 minut, mieszając od czasu do czasu.
2. Przesuwamy na bok kaszę, dolewamy trochę oleju i dodajemy drobno pokrojony por oraz czosnek. Smażymy aż zmięknie. Mieszamy z kaszą.
3. Dolewamy wino, mieszamy i dusimy do momentu aż wino wyparuje.
4. Dodajemy tymianek, papryczkę chili, mieszamy i podlewamy połową bulionu. Gotujemy pod przykryciem około 20 minut.
5. Dolewamy kolejną porcję bulionu, mieszamy i dusimy około 10 min.
6. Dodajemy pokrojoną w niewielkie kawałki paprykę, sos sojowy. Mieszamy. Gotujemy aż kasza wchłonie płyn.

Przekładamy do miseczek i posypujemy ulubionymi kiełkami. Smacznego ;)