Owoce pod kruszonką z płatków owsianych i masła orzechowego

Czas przygotowania: 30 min.

Porcja dla: 2 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Owoce pod kruszonką z płatków owsianych i masła orzechowego

Składniki:

  • ok. 0,5 kg kwaśnych owoców (porzeczki, jeżyny, wiśnie, kwaśne jabłka)
  • 1 szklanka drobnych płatków owsianych, albo jaglanych, albo miks płatków śniadaniowych
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 4 łyżki miodu lub syropu klonowego lub syropu daktylowego
  • szczypta cynamonu

Sposób przyrządzania:

1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
2. W naczyniu do zapiekania układany umyte owoce.
3. Do malaksera wrzucamy płatki, masło orzechowe, miód i miksujemy, żeby składniki się połączyły.
4. Na owocach układamy warstwę kruszonki i wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut, albo po prostu do zrumienienia wierzchu.
5. Można podawać z gałką lodów śmietankowych, albo z jogurtem naturalnym.