Absolutnie dobre - Burgery z buraków i kaszy jaglanej

Czas przygotowania: 120 min.

Porcja dla: 20 szt.

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Burgery z buraków i kaszy jaglanej

Bardzo lubię różne burgery warzywne. Według mnie są nawet lepsze niż te z mięsa. Można je jeść jak te klasyczne: między bułkami, z sałatą, plastrem pomidora, cebuli i sosami, ale często zajadam je tak po prostu, jak chrupiące placuszki. Taka warzywna przekąska jest dla mnie wygodniejsza, bo wystarczy zapakować burgery/placki w jedno pudełeczko, w drugie jakiś pyszny sos i nic nie wypada i nie brudzi ubrania ;-)
Zazwyczaj robię sporo burgerów i potem je zamrażam, to świetna opcja dla zabieganych! Bo wystarczy wyjąć burgerka około godzinę wcześniej i w zasadzie obiad gotowy! Poniższy przepis jest wegański, ale czasami dodaję też jajko, nawet nie dlatego, żeby placki lepiej się formowały (to sprawia już sama ugotowana kasza jaglana), ale to dodatkowe, zdrowe białko w posiłku.

Marysia

Składniki:

  • 2 średnie buraki
  • 130 g suchej kaszy jaglanej
  • garść prażonego słonecznika
  • garść czarnego sezamu, może być i zwykły
  • 1 czerwona cebula
  • 1 cebula
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry utłuczonej w moździerzu
  • 1 cm korzenia imbiru startego drobno na tarce
  • szczypta chili
  • szczypta słodkiej papryki
  • sól i czarny pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:

1. Gotujemy kaszę jaglaną do miękkości.
2. Ścieramy buraki na tarce o grubych oczkach razem z cebulą (jeśli wolisz to pokrój cebulę na drobną kosteczkę).
3. Mieszamy kaszę, warzywa i przyprawy.
4. Nagrzewamy piekarnik do 200°C.
5. Dłońmi formujemy niewielkie placuszki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Pieczemy 30-40 minut.

Gotowe!
Podajemy z ulubionym sosem oraz sałatką.