Project Description

Bardzo lubię placki ziemniaczane 🙂
Są niezawodne wtedy, kiedy już nie wiem co zrobić na obiad, nie mam czasu, albo mam pusto w lodówce. Te, ścierane na tarce i z marchewką polubiłam najbardziej. Są lekko słodkie, delikatne i chrupiące. Szybko się robi i szybko wietrzy mieszkanie ;).
Czasami robię z dodatkiem śmietany, czasami z kozim serkiem i łososiem wędzonym, a czasami (w sezonie) z sosem kurkowym.
Każda wersja smakuje pysznie!

Kamila

Placki ziemniaczane z marchewką i porem

Czas przygotowania: 45 min.

Porcja dla: 3-4 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Placki ziemniaczane z marchewką i porem

Składniki:

  • 8 średnich ziemniaków
  • 1 średni por biała część
  • 2 średnie marchewki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 niepełna łyżeczka soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego
  • olej rzepakowy do smażenia
  • śmietana

Sposób przyrządzania:

1. Ziemniaki i marchew obieramy i myjemy. Wrzucamy do malaksera i ścieramy na tarce o grubszych oczkach (można to zrobić też ręczną tarką).
2. Por kroimy na drobne kawałki. Wszystkie posiekane warzywa wrzucamy do miski i mieszamy.
3. Dodajemy jajka, mąkę oraz sól i pieprz. Całość mieszamy.
4. Na mocno rozgrzana patelnię wlewamy olej, czekamy, aż się zagrzeje i dużą łyżką nakładamy masę warzywną z góry lekko przygniatając formujemy placuszki.
5. Smażymy z każdej strony na złoty kolor.
6. Wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia nadmiaru oleju.
7. Podajemy ze śmietaną lub innym ulubionym sosem 🙂