Bardzo lubię placki ziemniaczane :)
Są niezawodne wtedy, kiedy już nie wiem co zrobić na obiad, nie mam czasu, albo mam pusto w lodówce. Te, ścierane na tarce i z marchewką polubiłam najbardziej. Są lekko słodkie, delikatne i chrupiące. Szybko się robi i szybko wietrzy mieszkanie ;).
Czasami robię z dodatkiem śmietany, czasami z kozim serkiem i łososiem wędzonym, a czasami (w sezonie) z sosem kurkowym.
Każda wersja smakuje pysznie!
Kamila
Czas przygotowania: 45 min.
Porcja dla: 3-4 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 8 średnich ziemniaków
- 1 średni por biała część
- 2 średnie marchewki
- 2 jajka
- 4 łyżki maki ziemniaczanej
- 1 niepełna łyżeczka soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego
- olej rzepakowy do smażenia
- śmietana
Sposób przyrządzania:
1. Ziemniaki i marchew obieramy i myjemy. Wrzucamy do malaksera i ścieramy na tarce o grubszych oczkach (można to zrobić też ręczną tarką).
2. Por kroimy na drobne kawałki. Wszystkie posiekane warzywa wrzucamy do miski i mieszamy.
3. Dodajemy jajka, mąkę oraz sól i pieprz. Całość mieszamy.
4. Na mocno rozgrzana patelnię wlewamy olej, czekamy, aż się zagrzeje i dużą łyżką nakładamy masę warzywną z góry lekko przygniatając formujemy placuszki.
5. Smażymy z każdej strony na złoty kolor.
6. Wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia nadmiaru oleju.
7. Podajemy ze śmietaną lub innym ulubionym sosem :)