Absolutnie dobre - Mizeria

Czas przygotowania: 15 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Mizeria

Z sentymentem powracam do tej surówki. Przez cały okres dzieciństwa i młodości przewijała się przez nasz stół. Mój Tato był od robienia mizerii <3 i do dziś bardzo mi się z nim kojarzy. Ten przepis to jeden ze smaków z dzieciństwa. I myślę, że udało mi się odwzorować go idealnie. Zmieniłam jedną rzecz. Gdy już pokroję ogórki to nie zasypuję ich solą, żeby puściły wodę (tak robił Tato), ponieważ potem tracą swą jędrność. Po prostu od razu zalewam odpowiednio przyprawioną śmietaną i mieszam. Surówka zostaje pysznie chrupiąca. Smacznego!

Kamila

Składniki:

  • 2 średniej wielkości świeże ogórki
  • 1 średnia cebula
  • 300 g śmietany 12%
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego
  • 1 łyżka octu spirytusowego 10% (opcjonalnie)

Sposób przyrządzania:

1. Ogórki dokładnie myjemy i obieramy ze skóry. Kroimy w cienkie plastry i wrzucamy do miski. Cebulę też obieramy i kroimy w cienkie plastry lub kostkę. Wrzucamy do ogórków. Mieszamy.
2. W kubku mieszamy śmietanę z solą, pieprzem i octem. Dodajemy do ogórków.
Łączymy składniki i odstawiamy na 15 minut, żeby smaki się połączyły.

Gotowe!