Czas przygotowania: 20 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 6 średnich marchewek
- ser feta do pokruszenia
- garść orzechów włoskich
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- natka pietruszki
Sposób przyrządzania:
1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210 stopni C.
2. Marchewkę obieramy i kroimy na kawałki.
3. Oliwę mieszamy w miseczce z łyżką miodu. Dodajemy do marchewki.
4. blachę do pieczenia wykładamy papierem. Równomiernie rozkładamy marchewkę pokrytą oliwą z miodem. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 30 min.
5. Gdy marchew będzie zarumieniona, wyciągamy ją z piekarnika i przekładamy na talerz.
6. W rondelku prażymy orzechy.Posypujemy marchew i dodajemy rozkruszoną fetę.
7. Spryskujemy octem balsamicznym i dekorujemy pokrojoną natką.