Pieczona marchewka z serem feta i orzechami włoskimi

Czas przygotowania: 20 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Pieczona marchewka z serem feta i orzechami włoskimi

Składniki:

  • 6 średnich marchewek
  • ser feta do pokruszenia
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210 stopni C.
2. Marchewkę obieramy i kroimy na kawałki.
3. Oliwę mieszamy w miseczce z łyżką miodu. Dodajemy do marchewki.
4. blachę do pieczenia wykładamy papierem. Równomiernie rozkładamy marchewkę pokrytą oliwą z miodem. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 30 min.
5. Gdy marchew będzie zarumieniona, wyciągamy ją z piekarnika i przekładamy na talerz.
6. W rondelku prażymy orzechy.Posypujemy marchew i dodajemy rozkruszoną fetę.
7. Spryskujemy octem balsamicznym i dekorujemy pokrojoną natką.