To moja ulubiona wykwintna przekąska od zawsze! Gdy mamy niespodziewanych gości, to ta sprawdzi się idealnie. Pasuje do wytrawnego wina oraz zielonej sałatki.
Rozpływający się ser ze słodkim ananasem i kwaśną konfiturą to najlepsze połączenie smaków.
Po prostu pychaaa! No może dość kaloryczna, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na tę przyjemność 🙂

Kamila

Absolutnie dobre - Smażony camembert z ananasem i konfiturą

Czas przygotowania: 20 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Smażony camembert z ananasem i konfiturą

Składniki:

  • 3 sery camembert
  • 3 plastry ananasa z puszki
  • konfitura żurawinowa lub z borówki
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przyrządzania:

1. Jajko wbijamy do talerza i mieszamy widelcem. Na drugi talerz wysypujemy bułkę. Ser zanurzamy najpierw w jajku a potem obtaczamy w bułce.
2. Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy. Kładziemy sery i smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor.
3. Zdejmujemy z patelni, rozkładamy na talerze. Na każdy ser kładziemy plaster ananasa. Do środka nakładamy konfiturę.

Podajemy od razu z ulubionym wytrawnym winem oraz sałatką.