Pieczone warzywa są najlepsze gdy ich smaki się mieszają. Odpowiednio przyprawione, z domieszką czosnku stają się pysznym daniem obiadowym. Fajne jest to, że można dowolnie zmieniać ilość warzyw, dodawać inne, np. bakłażana, pomidorki, marchewkę czy pietruszkę. Jak nam pasuje lub co akurat mamy pod ręką.
Wtedy nic się nie marnuje!

Kamila

Absolutnie dobre - Pieczone warzywa z parmezanem

Czas przygotowania: 45 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Pieczone warzywa z parmezanem

Składniki:

  • 8 średnich ziemniaków
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 średnia cukinia
  • 3 czerwone cebule
  • 1 mały seler
  • ser parmezan
  • olej rzepakowy
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól

Sposób przyrządzania:

1. Wszystkie warzywa myjemy. Seler i cebule oraz czosnek obieramy ze skóry.
2. Warzywa kroimy na kawałki według uznania. Przekładamy do miski.
3. Do warzyw dodajemy olej, przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Solimy i mieszamy.
4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C
5. Przekładamy warzywa na blachę i wkładamy do piekarnika na około 30 minut.
6. Pięć minut przed wyjęciem posypujemy warzywa przetartym parmezanem.

Podajemy na ciepło lub zimno ;)