Patison zapiekany z kaszą kuskus i warzywami

Czas przygotowania: 45 min.

Porcja dla: 3-4 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Patison zapiekany z kaszą kuskus i warzywami

Składniki:

  • 3-4 młode, niewielkie patisony
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g kaszy kuskus
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki startego na drobnej tarce parmezanu
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • świeży tymianek do przystrojenia

Sposób przyrządzenia:

1. Kaszę kuskus wsypujemy do miski, zalewamy szklanką bulionu, zakrywamy i czekamy około 5 minut aż wchłonie płyn.
2. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę, wrzucamy na rozgrzany olej i dusimy aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojone w kostkę papryki i dusimy jeszcze chwilę.
3. Do miski z kuskusem dodajemy wystudzone warzywa z patelni, parmezan, pieprz i mieszamy.
4. Z patisonów odcinamy ” kapelusze „, doły wydrążamy z pestek, zostawiając około 6 mm miąższu. Solimy w środku.
6. Faszerujemy powstałą mieszanką z kaszy. Na wierzch posypujemy świeżym tymianek.
7. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 °. Patisony wraz z „kapeluszami” wkładamy do żaroodpornego naczynia, podlewamy szklanką bulionu i zapiekamy ok. 15-20 min.
8. Upieczone patisony podajemy z ulubionym sosem lub po prostu 2 łyżkami gęstej śmietany.