Czas przygotowania: 45 min.
Porcja dla: 3-4 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 3-4 młode, niewielkie patisony
- 1/2 zielonej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 150 g kaszy kuskus
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki startego na drobnej tarce parmezanu
- sól, pieprz do smaku
- 2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
- świeży tymianek do przystrojenia
Sposób przyrządzenia:
1. Kaszę kuskus wsypujemy do miski, zalewamy szklanką bulionu, zakrywamy i czekamy około 5 minut aż wchłonie płyn.
2. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę, wrzucamy na rozgrzany olej i dusimy aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojone w kostkę papryki i dusimy jeszcze chwilę.
3. Do miski z kuskusem dodajemy wystudzone warzywa z patelni, parmezan, pieprz i mieszamy.
4. Z patisonów odcinamy ” kapelusze „, doły wydrążamy z pestek, zostawiając około 6 mm miąższu. Solimy w środku.
6. Faszerujemy powstałą mieszanką z kaszy. Na wierzch posypujemy świeżym tymianek.
7. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 °. Patisony wraz z „kapeluszami” wkładamy do żaroodpornego naczynia, podlewamy szklanką bulionu i zapiekamy ok. 15-20 min.
8. Upieczone patisony podajemy z ulubionym sosem lub po prostu 2 łyżkami gęstej śmietany.