Chłodnik z botwinki

Czas przygotowania: 20 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Chłodnik z botwinki

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki
  • 1,5 litra bulionu
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 ml kefiru lub maślanki
  • pół cytryny
  • pęczek koperku
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • pęczek rzodkiewek
  • 2 ogórki gruntowe
  • sól, pieprz
  • 2 jajka ugotowane na twardo

Sposób przyrządzania:

1. Buraczki obieramy i kroimy w plasterki, łodyżki drobno siekamy razem z liśćmi. Wrzucamy do garnka i zalewami bulionem warzywnym.
2. Gotujemy około 15 – 20 minut, aż buraczki będą miękkie. Dodajemy wyciśnięty czosnek, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy.
3. Do wystudzonej zupy dodajemy kefir, posiekany koperek i szczypiorek oraz starte na tarce rzodkiewki, świeży ogórek i wyciśnięty sok z połowy cytryny.
4. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.
5. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.