Czas przygotowania: 20 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 2 pęczki botwinki
- 1,5 litra bulionu
- 1 ząbek czosnku
- 500 ml kefiru lub maślanki
- pół cytryny
- pęczek koperku
- pęczek drobnego szczypiorku
- pęczek rzodkiewek
- 2 ogórki gruntowe
- sól, pieprz
- 2 jajka ugotowane na twardo
Sposób przyrządzania:
1. Buraczki obieramy i kroimy w plasterki, łodyżki drobno siekamy razem z liśćmi. Wrzucamy do garnka i zalewami bulionem warzywnym.
2. Gotujemy około 15 – 20 minut, aż buraczki będą miękkie. Dodajemy wyciśnięty czosnek, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy.
3. Do wystudzonej zupy dodajemy kefir, posiekany koperek i szczypiorek oraz starte na tarce rzodkiewki, świeży ogórek i wyciśnięty sok z połowy cytryny.
4. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.
5. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.