Zapiekane warzywa w sosie pomidorowym z mozarellą

Czas przygotowania: 60 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Zapiekane warzywa w sosie pomidorowym z mozarellą

Składniki:

  • 1 mały bakłażan
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 puszki pomidory rozdrobnione
  • 1 kulka mozareli
  • ulubione zioła ( tymianek, oregano, bazylia, rozmaryn )
  • 1,2 łyżeczki soli lub do smaku
  • 1/2 soku z cytryny
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

1. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy i dodajemy pokrojoną cebulę oraz czosnek.
2. Dusimy, aż cebula się zeszkli. Dorzucamy zioła. Mieszamy.
3. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz sól, pieprz i sok z cytryny.
4. Gotujemy około 20 min, żeby smaki się połączyły.
5. Bakłażana oraz cukinie myjemy i kroimy w cienkie plastry.
6. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 °C
7. Do żaroodpornego naczynia dodajemy część sosu pomidorowego, wykładamy na przemian plastrami bakłażana oraz cukinii, lekko solimy i zalewamy resztą sosu. Na wierzch kładziemy resztę bakłażana i cukinii.
8. Wkładamy do piekarnika i pieczemy nie przykrywając około 20 min.
9. Po tym czasie wkładamy na wierzch mozarellę pokrojoną w plastry i zapiekamy jeszcze 8 minut.
10. Podajemy na ciepło lub na zimno.