Czas przygotowania: 60 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 mały bakłażan
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 puszki pomidory rozdrobnione
- 1 kulka mozareli
- ulubione zioła ( tymianek, oregano, bazylia, rozmaryn )
- 1,2 łyżeczki soli lub do smaku
- 1/2 soku z cytryny
- pieprz
Sposób przyrządzania:
1. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy i dodajemy pokrojoną cebulę oraz czosnek.
2. Dusimy, aż cebula się zeszkli. Dorzucamy zioła. Mieszamy.
3. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz sól, pieprz i sok z cytryny.
4. Gotujemy około 20 min, żeby smaki się połączyły.
5. Bakłażana oraz cukinie myjemy i kroimy w cienkie plastry.
6. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 °C
7. Do żaroodpornego naczynia dodajemy część sosu pomidorowego, wykładamy na przemian plastrami bakłażana oraz cukinii, lekko solimy i zalewamy resztą sosu. Na wierzch kładziemy resztę bakłażana i cukinii.
8. Wkładamy do piekarnika i pieczemy nie przykrywając około 20 min.
9. Po tym czasie wkładamy na wierzch mozarellę pokrojoną w plastry i zapiekamy jeszcze 8 minut.
10. Podajemy na ciepło lub na zimno.