Pieczone warzywa to przysmak. Właściwie z większości można zrobić pyszne czipsy. Ja bardzo lubię te z kapusty włoskiej i pietruszki. Świetnie nadają się do obiadu, jako dodatek do sałatek, oraz samodzielnie jako umilacz przy wieczornym seansie filmowym ;)
Kamila
Czas przygotowania: 20 min.
Porcja dla: 3 osób
Danie wegetariańskie: Tak
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 3 większe pietruchy
- 1 mała kapusta włoska
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- łyżka ulubionych przypraw
Sposób przyrządzania:
1. Pietruszkę obieramy i kroimy na dość cienkie plastry. Smarujemy oliwą i posypujemy przyprawami.
2. Kapustę rozdzielamy z liści. Rwiemy lub tniemy na mniejsze kawałki.
3. Rozgrzewamy piekarnik do 210°C.
4. Na blachę rozkładamy papier do pieczenia. Układamy pietruszkę tak żeby nie nachodziła na siebie. Z kapustą robimy to samo na drugiej blaszce.
5. Wkładamy do piekarnika i pieczemy: pietruszkę około 10 minut, kapustę 5 minut aż do zarumienienia się.