Pieczone warzywa to przysmak. Właściwie z większości można zrobić pyszne czipsy. Ja bardzo lubię te z kapusty włoskiej i pietruszki. Świetnie nadają się do obiadu, jako dodatek do sałatek, oraz samodzielnie jako umilacz przy wieczornym seansie filmowym ;)

Kamila

Czipsy z pietruszki i kapusty włoskiej

Czas przygotowania: 20 min.

Porcja dla: 3 osób

Danie wegetariańskie: Tak

Stopień trudności: Łatwe

Czipsy z pietruszki i kapusty włoskiej

 

Składniki:

  • 3 większe pietruchy
  • 1 mała kapusta włoska
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka ulubionych przypraw

Sposób przyrządzania:

1. Pietruszkę obieramy i kroimy na dość cienkie plastry. Smarujemy oliwą i posypujemy przyprawami.
2. Kapustę rozdzielamy z liści. Rwiemy lub tniemy na mniejsze kawałki.
3. Rozgrzewamy piekarnik do 210°C.
4. Na blachę rozkładamy papier do pieczenia. Układamy pietruszkę tak żeby nie nachodziła na siebie. Z kapustą robimy to samo na drugiej blaszce.
5. Wkładamy do piekarnika i pieczemy: pietruszkę około 10 minut, kapustę 5 minut aż do zarumienienia się.